Sun. Aug 14, 2022
ћирилица /латиница

Вишковић: Влада ће и убудуће помагати да се побољша живот на Палама

Извор: РТРС

Премијер Републике Српске Радован Вишковић честитао је данас на Палама грађанима ове општине крсну славу Велику Госпојину и поручио да ће Влада Српске чинити све да побољша живот људи у овој локалној заједници, што је чинила и до сада.

– Мислим да смо на овим просторима учинили доста, од путне инфраструктуре, улагања у туризам, образовање, све то за град Источно Сарајево. На прошлој сједници Владе донијели смо одлуку за градњу зграде Универзитета у Источном Сарајеву и Музичке академије, на Палама зграде Факултета физичке културе – рекао је он.

Вишковић је најавио да ће Влада Републике Српске у наредним данима доносити одлуке у вези са изградњом зграде Полицијске управе на Палама, те додао да су грађани то заслужили.

– Влада Републике Српске је у протеклом периоду пратила све оно што је била потреба људи који живе на простору Источног Сарајева, како би им се живот учинио што је могуће бољим и привлачнијим, односно да имају егзистенцију и будућност – изјавио је Вишковић.

Он је рекао да ће Влада и у наредном периоду пратити све оно што руководство Пала, скупа са начелником и његовим сарадницима, буде аплицирало како би у складу са могућностима побољшала живот људи у овој локалној заједници.

– Имао сам част да данас будем кум крсне славе општине Пале, а према православним обичајима, кум је дужан да помогне својим кумићима, што ћу сигурно и учинити, а што је рађено и у протеклом периоду – истакао је Вишковић након полагања вијенаца на Централном спомен-обиљежју палим борцима у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, у оквиру обиљежавања Дана и крсне славе општине – Велике Госпојине.

Честитајући славу, руководству општине Пале и њеним грађанима славу, Вишковић је изразио задовољство што се данас отвара дограђени дио вртића “Бубамара”, јер је то доказује да у Републици Српској постоје локалне заједнице гдје се повећава број становника.

Он је истакао да ће Влада Републике Српске учинити све да потребе градова и општина у Српској буду реализоване заједно са Владом, односно да свака локална заједница од Требиња до Новог Града добије “дио колача” и да сви буду задовољни.

Честитајући грађанима Пала крсну славу општине, али и свештенству Цркве Успења Пресвете Богородице, која такође слави Велику Госпојину, начелник ове локалне заједнице Бошко Југовић рекао је да је ово свечан дан за општину, истакавши да је у протеклих годину дана урађено много тога – завршен је вртић, при крају је изградња мултифункционалног парка, а интензивирани су и радови на измјештању топловода у првој фази.

– За инфраструктуру је издвојено 1,6 милиона КМ, а активније радимо и на изградњи музеја – рекао је он и додао да у Палама ради на крупним пројектима који су почети прије избијања пандемије вируса корона, а који се сада финализирају.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да данашњу славу општине Пале славе сви становници Републике Српске, уважавајући оно што су становници ове локалне заједнице дали у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

– Само на овом мјесту исписано је 530 имена бораца Војске Републике Српске са подручја ове општине који су погинули за највећу побједу Срба у 20. вијеку, а то је Република Српска. Томе су Пале дале огроман допринос – истакао је Ћосић.

Он је навео да Пале имају највећи број становника од свих општина у саставу Источног Сарајева, а данас имају и највећи број од свог постојања.

– Ако бисмо погледали жртве које су Пале дале у Првом и Другом свјетском рату, а то је више од 2.500 људи и у посљедњем 530, онда можемо рећи да би данас ова локална заједница имала далеко већи број становника да није било тог страдања – рекао је Ћосић.

Он истиче да су Пале општина са озбиљним ресурсима, која има добре односе са свим општинама у саставу града, али и са Владом Републике Српске.

Ћосић је нагласио да Пале спадају у ред општина у Републици Српској у које је Влада Српске у посљедњих 15 година уложила највећи износ средстава, посебно ако се узму у обзир посљедње инвестиције на Јахорини, те тендер који је у току за изградњу Факултета физичке културе.

– Не треба занемарити ни оно што ради руководство општине на челу са начелником Бошком Југовићем, али ни допринос Источног Сарајева, који је увијек био ту, на располагању Палама и његовим грађанима – рекао је Ћосић.

Он је истакао да ће се ова и свака наредна слава општине Пала дочекивати у добром расположењу, реализацији успјешних пројеката и са великим бројем становника, како општине, тако и града.

Осим Вишковића, вијенце на Централно спомен-обиљежју палим борцима у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату положили су званичници општине Пале, града Источно Сарајево, борачких организација на нивоу Републике Српске и Пала, Црвеног крста, Амбасаде Србије у БиХ, Трећег Република Српска пука Оружаних снага БиХ.

Filter 2019