Sat. Oct 16, 2021
ћирилица /латиница

Верхаз: Број обољелих указује да се налазимо у четвртом таласу

Извор: РТРС

Начелница Kлинике за инфективне болести УKЦ-а Републике Српске Антонија Верхаз рекла је да ова клиника од прошле недјеље биљежи повећан број хоспитализованих због инфекције вирусом корона.

Она је навела да је на Kлиници за инфективне болести тренутно хоспитализовано 50 пацијената, а на Kлиници за интензивно лијечење четири.

Додала је да клиничке слике заражених личе на оне из другог и трећег таласа – теже слике односе се на пацијенте са обостраном упалом плућа, а лакше на клиничке форме које се лијече амбулантно и које су под сталним надзором.

“Јуче је кроз наше амбуланте прегледан највећи број пацијената и то 66. Ово су бројке које говоре да се ми вјероватно налазимо у четвртом таласу ковида”, истакла је Верхазова.

Она је навела да су симптоми који се најчешће јављају код заражених вирусом корона повишена температура, општа слабост, губитак чула окуса и мириса, дијареја, те на крају обострана упала плућа. Додала је да кашаљ код новозаражених у новом таласу ковида који није толико изражен.

Верхазова је рекла да међу зараженим лицима која су хоспитализована преовладавају особе средње животне доби, али да се на лијечењу налазе и млађи, чак од 16 и 17 година.

Она је апеловала на грађане да се вакцинишу.

Filter 2019