Sun. Aug 14, 2022
ћирилица /latinica

Britanski marinac evakuisao 200 mačaka i pasa iz Kabula

Izvor: Tanjug

Bivši britanski marinac Pen Farting, koji je vodio kampanju spasavanja životinja iz Avganistana, poletio je sa 200 mačaka i pasa iz Kabula bez avganistanskog osoblja koje je radilo s njim.

Portparol Fartingove kompanije Dominik Dajer rekao je da se privatno finansirani avion sa Fartingom i životinjama očekuje danas u Londonu, piše AP.

Farting je osnovao dobrotvornu organizaciju nakon što je 15 godina služio u britanskim snagama u Avganistanu i za vrijeme povlačenja trupa iz Kabula odbio je da bude evakuisan bez životinja.

Marinac je danima koristio društvene medije kako bi pozvao ljude u svoju kampanju i mnoge britanske poznate ličnosti su ga podržale, uključujući i komičara Rikija Džervejsa.

Pored brojnih ponuda za udomljvanje spasenih životinja, Farting se suočio i s kritikama da troši vrijeme i energiju na tom zadatku, umjesto da se spasu ugroženi Avganistanci iz Kabula.

Britanija je saopštila da je evakuisala više od 15.000 britanskih građana i ugroženih Avganistanaca iz Kabula u dvoneđeljnom vazdušnom prevozu koji je završen u subotu.

“Upravo smo koristili mnogo trupa da dovedemo 200 pasa. U međuvremenu će porodica mog prevodioca vjerovatno biti ubijena”, rekao je konzervativni političar Tom Tugendat za radio-stanicu LBC.

Farting i njegovi zaposleni tvrde da njihova operacija nije oduzela avionska sjedišta ljudima, niti spriječila operaciju njihove evakuacija.

Ministar odbrane Ben Volas rekao je da je vojska morala dati prioritet ljudima u odnosu na životinje i požalio se da su neki od pristalica Fartinga “oduzeli previše vremena” visokim komandantima i zloupotrebljavali vojno osoblje.

Dajer je rekao da je Farting “nacionalni heroj” koji se suočava s “klevetničkom kampanjom” od strane vladinih zvaničnika.

Dajer je dodao da talibanski stražari ne puštaju avganistansko osoblje da uđe na aerodrom iako imaju papire i da će Fartingova kompanija nastaviti da radi na sigurnoj evakuaciji ugroženih Avganistanaca u Britaniju.
 

Filter 2019