Sat. Aug 13, 2022
ћирилица /латиница

Британски маринац евакуисао 200 мачака и паса из Кабула

Извор: Танјуг

Бивши британски маринац Пен Фартинг, који је водио кампању спасавања животиња из Авганистана, полетио је са 200 мачака и паса из Кабула без авганистанског особља које је радило с њим.

Портпарол Фартингове компаније Доминик Дајер рекао је да се приватно финансирани авион са Фартингом и животињама очекује данас у Лондону, пише АП.

Фартинг је основао добротворну организацију након што је 15 година служио у британским снагама у Авганистану и за вријеме повлачења трупа из Кабула одбио је да буде евакуисан без животиња.

Маринац је данима користио друштвене медије како би позвао људе у своју кампању и многе британске познате личности су га подржале, укључујући и комичара Рикија Џервејса.

Поред бројних понуда за удомљвање спасених животиња, Фартинг се суочио и с критикама да троши вријеме и енергију на том задатку, умјесто да се спасу угрожени Авганистанци из Кабула.

Британија је саопштила да је евакуисала више од 15.000 британских грађана и угрожених Авганистанаца из Кабула у двонеђељном ваздушном превозу који је завршен у суботу.

“Управо смо користили много трупа да доведемо 200 паса. У међувремену ће породица мог преводиоца вјероватно бити убијена”, рекао је конзервативни политичар Том Тугендат за радио-станицу ЛБЦ.

Фартинг и његови запослени тврде да њихова операција није одузела авионска сједишта људима, нити спријечила операцију њихове евакуација.

Министар одбране Бен Волас рекао је да је војска морала дати приоритет људима у односу на животиње и пожалио се да су неки од присталица Фартинга “одузели превише времена” високим командантима и злоупотребљавали војно особље.

Дајер је рекао да је Фартинг “национални херој” који се суочава с “клеветничком кампањом” од стране владиних званичника.

Дајер је додао да талибански стражари не пуштају авганистанско особље да уђе на аеродром иако имају папире и да ће Фартингова компанија наставити да ради на сигурној евакуацији угрожених Авганистанаца у Британију.
 

Filter 2019