Sun. Aug 14, 2022
ћирилица /латиница

Божовић: До краја године изградња моста “Плави анђели”

Извор: Срна

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић изјавио је да очекује да до краја године буде завршена изградња моста “Плави анђели” преко ријеке Жељезнице и Аеродромска улица у Пословној зони “Радуловац”, која ће омогућити несметан саобраћај на новом излазу из насеља Војковићи.

-Планирамо откупити још 5.000 метара квадратних земљишта у самом центру општине, између Храма Светог Василија Острошког и будуће гимназије, гдје би направили подземни паркинг у двије етаже- рекао је Божовић Срни, истичући да је општина успјела да реализује већину започетих пројеката, те да очекује да ће и нови до краја године бити остварени.

Он је навео да је на врху гараже, која би била у нивоу цквене порте, планирано још једно мултифункционално игралиште, парковски простор и додатни садржаји за бављење спортом и рекреацијом.

Према његовим ријечима, предвиђен је и завршетак парка испред цркве и његово повезивање са Шеталиштем “Доктор Миодраг Лазић” и већ изграђеним степеништем. Он каже да ће току године започети изградња нових улица, са ширењем општине од насеља Добриња четири према згради Агенције за истраге и заштиту /Сипа/.

-Очекујемо завршетак свих битних пројеката, отварање јавног позива за изградњу Средњошколског центра Источна Илиџа, који би финансирала Влада Републике Српске, као и окончање излагања земљишта у Катастарској општини Храсница, чиме бисмо створили услове за наставак разговора са британском фондацијом `Дог траст` о подизању прихватилишта и болнице за кућне љубимце, као и почетак изградње нових садржаја на локалитету Илињаче- истакао је Божовић.

Начелник Источне Илиџе каже да је ова општина за све инвеститоре у привредне капацитете отворена 24 часа.

-Мислим да смо тренутно једина општина на подручју цијеле сарајевске регије која има на располагању више од 400.000 метара квадратних земљишта намијењеног за градњу пословних објеката и желимо потпуно искористити ту предност. Међународни аеродром има план ширења према нама, чиме ћемо ускоро постати општина која на основу тога излази на међународне границе- нагласио је Божовић.

Он напомиње да, према показатељима, долазак инвеститора на подручје ове локалне заједнице има тренд раста, те да су неки од њих већ у фази добијања грађевинских дозвола или су купили земљиште, као компанија “Ђурић МББ” из Добоја која ће ускоро почети са изградњом тржног центра на Кули на локалитету Трокут.

-Међу њима су и ланац тржних центара `Робот` који креће са изградњом свог објеката на потезу Шкрбино поље према Болници `Србија`, те компанија `Пауер` из Рогатице која шири своје пословне капацитете изградњом дистрибутивног центра у Пословној зони `Радуловац`- истакао је Божовић.

Према његовим ријечима, Компаније “Мибрал”, “Ермекс”, “Мепол” и “Фоболукс” купиле су земљиште и раде на пројектној документацији за изградњу нових пословних објеката укупне површине око 3.000 метара квадртатних.

-Осим ових инвеститора, имамо контакте са компанијама из Србије, које се баве производњом алуминијских профила, фасада и браварије и сталне упите заинтересованих инвеститора за изградњу складишта, дистрибутивних центара и изградњу стамбених објеката- навео је Божовић.

Filter 2019