Sat. Oct 16, 2021
ћирилица /latinica

Bogosloviju na Cetinju upisala samo dva učenika, svi radije idu u Prizren

Izvor: dan.co.me

Većina roditelja potencijalnih polaznika cetinjske Bogoslovije odlučila je da djecu upišu u Prizren jer procjenjuju da im je tamo bezbjednije nego na Cetinju

Nakon konkursa za upis u I razred školske 2021/22. godine, ove godine na Bogosloviju na Cetinju upisana su samo dva učenika, jer roditelji budućih polaznika radije upisuju svoje sinove u istu takvu školu u Prizrenu.

Većina roditelja potencijalnih polaznika cetinjske Bogoslovije odlučila je da djecu upišu u Prizren jer procjenjuju da im je tamo bezbjednije nego na Cetinju, rečeno je nezvanično portalu Dana u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Polaznici cetinjske bogoslovije učenici starosti od četrnaest do osamnaest često su bili provocirani i napadani na ulicama Cetinja, a i sama Bogoslovija je bila meta napada.

Lokalne vlasti na Cetinju i nadležni državni organi uglavnom su anemično reagovali na napade na đake Bogoslovije koja važi za jednu od najuglednijih ustanova te vrste u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. I na sajtu Bogoslovije u rubrici istorijat škole značajan prostor je posvećen problemima ove školske ustaniove i njegovih učenika uz detaljan opis svih opstrukcija i napada koje doživaljavaju.

U Prizrenu od 1998. godina ima vrlo malo nealbanskog stanovništva, a Bogosloviju su dugo obezbeđivali pripadnici KFOR-a.

Filter 2019