Sun. Sep 26, 2021
ћирилица /латиница

Богословију на Цетињу уписала само два ученика, сви радије иду у Призрен

Извор: dan.co.me

Већина родитеља потенцијалних полазника цетињске Богословије одлучила је да дјецу упишу у Призрен јер процјењују да им је тамо безбједније него на Цетињу

Након конкурса за упис у I разред школске 2021/22. године, ове године на Богословију на Цетињу уписана су само два ученика, јер родитељи будућих полазника радије уписују своје синове у исту такву школу у Призрену.

Већина родитеља потенцијалних полазника цетињске Богословије одлучила је да дјецу упишу у Призрен јер процјењују да им је тамо безбједније него на Цетињу, речено је незванично порталу Дана у Српској православној цркви.

Полазници цетињске богословије ученици старости од четрнаест до осамнаест често су били провоцирани и нападани на улицама Цетиња, а и сама Богословија је била мета напада.

Локалне власти на Цетињу и надлежни државни органи углавном су анемично реаговали на нападе на ђаке Богословије која важи за једну од најугледнијих установа те врсте у Српској православној цркви. И на сајту Богословије у рубрици историјат школе значајан простор је посвећен проблемима ове школске устаниове и његових ученика уз детаљан опис свих опструкција и напада које доживаљавају.

У Призрену од 1998. година има врло мало неалбанског становништва, а Богословију су дуго обезбеђивали припадници КФОР-а.

Filter 2019