Thu. Oct 21, 2021
ћирилица /latinica

Avioni ponovo slijeću na aerodrom u Kabulu, talibani proglasili amnestiju za sve državne zvaničnike

Izvor: RTS

Pista na aerodromu u Kabulu ponovo je otvorena poslije višečasovne obustave letova. Zvaničnik združene komande SAD rekao je da je avion C-17 sa marincima sletio, a očekuje se slijetanje još jednog. Sletio je i prvi od tri aviona iz Njemačke, namijenjena za evakuaciju stranih državljana i lokalnog osoblja koje želi da napusti Avganistan. Savjet bezbjednosti traži da se odmah prekine nasilje u toj zemlji.

Talibani proglasili amnestiju za sve državne zvaničnike, zovu ih na posao

Talibani su proglasili amnestiju za sve državne zvaničnike, pozivajući ih da se vrate na posao, dva dana nakon preuzimanja vlasti u Avganistanu.

“Opšta amnestija je proglašena za sve (…) trebalo bi da nastavite svoj način života uz puno povjerenje”, navodi se u saopštenju talibana.

Pentagon: U SAD će doći 22.000 Avganistanaca

Portparol Pentagona Džon Kirbi izjavio je da će 22.000 Avganistanaca koji su u riziku doći u Sjedinjene Američke Države.

Kirbi je izjavio da Pentagon, pored vojnog kampa Fort Lij u državi Virdžinija, traži ostale lokacije gdje će biti smješteni aplikanti za specijalnu imigrantsku vizu (SIV), koji će imati pravo da dovedu svoje porodice, preneo je Si-Bi-Es.

Žene u Kabulu vraćene na televiziju – voditeljka intervjuisala talibana

Tolonjuz, jedan od avganistanskih medijskih giganata, jutros je dopustio novinarki da vodi vijesti.

Voditeljka Tolonjuza intervjuisala je uživo u studiju Mavlavija Abdulhaka Hemada, bliskog člana talibanskog medijskog tima, o situaciji u Kabulu, pretresima od kuće do kuće u gradu.

Žene novinari su ranije vodile vijesti u Avganistanu, ali su uglavnom uklonjene sa televizijskih ekrana nakon što su talibani u nedjelju zauzeli Kabul.

Pod vlašću talibanima žene praktično nisu imale nikakva prava, a pred ulazak talibana u glavni grad Avganistana išlo se tako daleko da su bojeni mnogi izlozi na kojima su prikazane žene.

Talibani pozivaju žene da se pridruže njihovoj vladi

Zvaničnik talibana Anamulah Samangani najavio je opštu amnestiju za sve u Avganistanu i pozvao žene da se pridruže njihovoj vladi.

Samangani, član kulturne komisije “Islamskog emirata”, naziv koji talibani koriste za Avganistan, izjavio je to danas na državnoj televiziji, koja je sada pod njihovom kontrolom.

“Islamski emirat ne želi da žene budu žrtve”, rekao je talibanski zvaničnik.

On je dodao da struktura nove vlade još nije potpuno poznata, ali na osnovu ranijih iskustava, trebalo bi da postoji potpuno islamsko vođstvo i da se u nju uključe sve strane.

Fejsbuk zabranio pristup talibanima

Kompanija Fejsbuk saopštila je da zabranjuje pristup svojoj platformi talibanima, kao i sav sadržaj koji ih podržava.

“Talibani su prema američkim zakonima okarakterisani kao teroristička organizacija i zabranili smo im pristup našim uslugama. To znači da uklanjamo profile vezane uz talibane”, rekao je portparol Fejsbuka za Bi-Bi-Si.

Objasnio je da imaju stručan tim avganistanskih stručnjaka za praćenje i uklanjanje sadržaja povezanih s organizacijom. 

Naglasio je da se politika primenjuje na sve njegove platforme, uključujući vodeću mrežu društvenih medija, Instagram Vac ap.

Filter 2019