Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /латиница

Авиони поново слијећу на аеродром у Кабулу, талибани прогласили амнестију за све државне званичнике

Извор: РТС

Писта на аеродрому у Кабулу поново је отворена послије вишечасовне обуставе летова. Званичник здружене команде САД рекао је да је авион Ц-17 са маринцима слетио, а очекује се слијетање још једног. Слетио је и први од три авиона из Њемачке, намијењенa за евакуацију страних држављана и локалног особља које жели да напусти Авганистан. Савјет безбједности тражи да се одмах прекине насиље у тој земљи.

Талибани прогласили амнестију за све државне званичнике, зову их на посао

Талибани су прогласили амнестију за све државне званичнике, позивајући их да се врате на посао, два дана након преузимања власти у Авганистану.

“Општа амнестија је проглашена за све (…) требало би да наставите свој начин живота уз пуно повјерење”, наводи се у саопштењу талибана.

Пентагон: У САД ће доћи 22.000 Авганистанаца

Портпарол Пентагона Џон Кирби изјавио је да ће 22.000 Авганистанаца који су у ризику доћи у Сједињене Америчке Државе.

Кирби је изјавио да Пентагон, поред војног кампа Форт Лиј у држави Вирџинија, тражи остале локације гдjе ће бити смjештени апликанти за специјалну имигрантску визу (СИВ), који ће имати право да доведу своје породице, пренео је Си-Би-Ес.

Жене у Кабулу враћене на телевизију – водитељка интервјуисала талибана

Толоњуз, један од авганистанских медијских гиганата, јутрос је допустио новинарки да води вијести.

Водитељка Толоњуза интервјуисала је уживо у студију Мавлавија Абдулхака Хемада, блиског члана талибанског медијског тима, о ситуацији у Кабулу, претресима од куће до куће у граду.

Жене новинари су раније водиле вијести у Авганистану, али су углавном уклоњене са телевизијских екрана након што су талибани у недјељу заузели Кабул.

Под влашћу талибанима жене практично нису имале никаква права, а пред улазак талибана у главни град Авганистана ишло се тако далеко да су бојени многи излози на којима су приказане жене.

Талибани позивају жене да се придруже њиховој влади

Званичник талибана Анамулах Самангани најавио је општу амнестију за све у Авганистану и позвао жене да се придруже њиховој влади.

Самангани, члан културне комисије “Исламског емирата”, назив који талибани користе за Авганистан, изјавио је то данас на државној телевизији, која је сада под њиховом контролом.

“Исламски емират не жели да жене буду жртве”, рекао је талибански званичник.

Он је додао да структура нове владе још није потпуно позната, али на основу ранијих искустава, требало би да постоји потпуно исламско вођство и да се у њу укључе све стране.

Фејсбук забранио приступ талибанима

Компанија Фејсбук саопштила је да забрањује приступ својој платформи талибанима, као и сав садржај који их подржава.

“Талибани су према америчким законима окарактерисани као терористичка организација и забранили смо им приступ нашим услугама. То значи да уклањамо профиле везане уз талибане”, рекао је портпарол Фејсбука за Би-Би-Си.

Објаснио је да имају стручан тим авганистанских стручњака за праћење и уклањање садржаја повезаних с организацијом. 

Нагласио је да се политика примењује на све његове платформе, укључујући водећу мрежу друштвених медија, Инстаграм и Вац ап.

Filter 2019