Kако је у Новом Саду усвојена одлука о сарадњи са Источним Сарајевом?

Извор: ФИЛТЕР/М.К.

На данашњој сједници Скупштине града Новог Сада усвојена је одлука о успостављању сарадње између овог града и Источног Сарајева. Наведено је да се сарадња успоставља на темељу узајамности и равноправности, узимајући у обзир традиционално и искрено пријатељство, ради унапређења и развоја партнерских односа и институционалне сарадње.

Потписивање споразума о сарадњи подржале су све странке осим Лиге социјалдемократа Војводине. Kако у извјештају са сједнице наводи nsuzivo.rs, за сарадњу са Источним Сарајевом гласало је 67 од 69 присутних одборника Скупштине града. Два одборника су била против.

Одлуку о успостављању сарадње подржали су СНС, ПОKС, СПС, и опозициони ДСС и СРС. Прије него што је одлука стављена на гласање оборничка група “Војвођански фронт – Лига социјалдемократа Војводине” тражила је да се ова тачка повуче са дневног реда, и да Нови Сад умјесто са Источним Сарајевом, потпише споразум са Сарајевом.

Прије почетка сједнице градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да Нови Сад сарађује с градовима из цијелог свијета и да нема потребе да се диже тензија.

Испред одборничке групе СНС-а обратила се одборница Јелена Kешељ.

Она је истакла да је рођена у Сарајеву, али да су она и њена породица због рата морали да се иселе. И сматра да је споразум значајан за оба града.

“С посебном емоцијом имала сам част говорити по овој тачки дневног реда, подсећајући да је Град Источно Сарајево град храбрих, поносних и вредних људи који је платио цену мира у БиХ. И да сви који покушавају оспорити постојање овог града, оспоравају Републику Српску и Дејтонски споразум. Оспоравају мир, суживот и постојање једног народа. Једно срце, један народ. Живео Нови Сад и живело Источно Сарајево”, написала је након сједнице на свом фејсбук профилу.

Filter 2019