Mon. May 23, 2022
ћирилица /латиница

“Kако Инцку не сметају нацистичка имена улица у ФБиХ”

Извор: Срна

Предсједник Општинске организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Фоча Јанко Филиповић упитао је Валентина Инцка зашто му никада нису засметали називи улица у Федерацији БиХ које носе имена по нацистима из Другог свјетског рата, чије страхоте се нису поновиле захваљујући генералу Ратку Младићу и Војсци Републике Српске.

Филиповић је у отвореном писму Инцку истакао да назив једне основне школе у Горажду као образовне установе носи име по имаму нацистичке СС Ханџар дивизије, док је списак спорних назива улица у ФБиХ дуг.

“Појединим улицама придодати су и називи оних које ми сматрамо злочинцима, као што је Алија Изетбеговић”, додао је Филиповић.

Он је поручио Инцку да не треба да га чуди зашто у Фочи постоји мурал генералу Младићу, као вид културе сјећања на борбу за опстанак српског народа на овим просторима.

Он је подсјетио да је ВРС најзаслужнија за стварање Републике Српске, која је данас једини гарант опстанка српског народа на овим просторима.

“Припадници ВРС поднијели су највећи терет и жртву у заштити српског народа у БиХ на челу са својим командантом Ратком Младићем. У супротном не смијемо ни да замислимо колико би се десило покоља над Србима какви су били у Јошаници и Фочанској Јабуци 1992. године, у Сијековцу 1992. године, Kравицама 1993. године и осталим стратиштима гдје је убијено искључиво српско цивилно становништво”, истакао је Филиповић.

Филиповић је истакао да би се Србима поновиле страхоте из Другог свјетског рата да није било генерала Ратка Младића и ВРС.

У писму се даље наводи да Инцко у току свог мандата од 12 година у БиХ ниједном није покушао да приближи ставове три конститутивна народа, али на крају каријере покушава још више затегнути међунационалне односе и поново представити српски народ у негативном свјетлу.

Одлазећи високи представник Валентин Инцко најавио је да ће наложити уклањање мурала посвећених генералу Ратку Младићу у општинама и градовима у Српској.

Filter 2019