Ћосић: На силу ћемо одговорити слободном вољом

Извор: ФИЛТЕР/М.К.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић потписао је петицију о неприхватању одлуке одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка.

Поручио је да му је драго да су српски представници показали јединство, да могу да заузму заједнички став према ономе што је лоше за српски народ, за Републику Српску и да се томе супротставе вољом и демократским правом искажу мишљење кроз потписавање петиције.

Ћосић је истакао да у свакој нормалној земљи свијета једини начин пуне слободе и демократског изражавања је изражавање слободне воље.

“Ми управо показујемо да је једини начин да се боримо против наметнутих одлука, закона, мишљења – слободном вољом. Управо због тога ће та слободна воља, исказана кроз потписивање петиције, бити показатељ како ће народ Републике Српске да одговори на оно што се зове наметање. Ми на силу нећемо одговорити силом”, рекао је Ћосић.

Поручио је да ће на силу одговорити слободном вољом, те исказао наду да ће у Источном Сарајеву слободна воља бити омасовљена кроз велики број грађана који ће потписати петицију.

Он сматра да ће тиме грађани показати прво себи шта мисле о Републици Српској, њеном функционисању, а затим и шта мисле о наметнутим одлукама виског представника.

“Оне су ту, али ће и проћи, а слободна воља је та која опредјељује живот грађана у једној земљи када се исказује на овако демократски начин, као што је петиција. Све то говори о томе колико смо ми свјесно и зрело друштво, а колико су они који покушавају да нам то друштво уреде према свом моделу бескруполозни и колико функционишу на накарадан и лош начин”, истакао је Ћосић.

“Нећемо дозволити да ико намеће законе, а посебно не неко ко није држављанин ни Републике Српске, ни БиХ. Не желим да живим у држави у којој ће неко моју Републику Српску, мој народ и мене сматрати геноцидним и желим јасно да пошаљем поруку да смо против свих наметнутих одлука и против на било који начин изгласавања оваквог закона”, истакао је Kатић.

Потписивање петиције на Тргу Републике Србија и Парку великана у Источном Новом Сарајеву биће настављено и наредних дана од 19.00 часова.

Filter 2019