Thu. Jul 29, 2021
ћирилица /латиница

Једна од најлошијих сезона, пчелари очекују мале проносе меда

Извор: Срна

Пчеларска сезона ове године у Републици Српској је једна од најлошијих, па се очекује да ће приноси меда бити веома мали и никакви, изјавио је Срни предсједник Савеза удружења пчелара Српске Дамир Барашин.

– На нашим просторима мај је главни мјесец паша, али је био кишан и једноставо пчеле нису биле у могућности да искористе тај потенцијал који имају. Багрем нам је пропао, а након њега долази багремац који је изузетно каснио – рекао је Барашин.

Он је додао да преостаје још да се покуша искористи ливадска паша, али да не очекује да ће се нешто битније промјенити о питању приноса меда у Републици Српској.

Најмедоносније биљке на овим просторима су багрем, багремац, липа и кестен, али су се пчелари, како је рекао Барашин, суочили са топлим раним прољећима гдје су се у апрлу пчеле добро развиле и очекивала се добра сезона када је ријеч о багремовој паши, која је пропала због кишног маја.

Он је напоменуо да су посљедње три до четири пчеларске сезоне катастрофалне и да се у разговору са старијим пчеларима може чути да се не памте овакве лоше године.

– Евидентно је да су присутне климатске промијене које задају велике проблеме пчелама и нама пчеларима јер изостаје медење биљака. Ова сезона представља један велики изазов за све пчеларе у Републици Српској о питању узимљавања – рекао је Барашин.

Када је ријеч о цвијенама меда, Барашин је рекао да је дошло до благог повећања цијена у односу на прије две године, гдје био 15 повећан је на 16, или са 16 на 17 КМ , док је у Херцеговини константна цијена меда од 18 до 20 КМ по килограму.

Барашин је напоменуо да је сваке године усљед болести – варое и америчке гнилоће евидентно угинуће пчелињих заједница због чега ће Савез у наредном периоду више пажње посветити едукацији младих пчелара у Републици Српској.

Filter 2019