Mon. Oct 25, 2021
ћирилица /латиница

Шаровић: СДС подржала два закона, на томе се вјероватно неће стати

Извор: Независне новине

Мирко Шаровић, лидер СДС-а, рекао је да је ова странка сличне бриге преживјела прије 15 година те да има искуство са високим представником.

“Ова криза има потенцијал да се продужи и морамо размишљати како се кретати у том процесима”, рекао је Шаровић додајући да је Парламент БиХ једино мјесто гдје се могу доносити одлуке, те да високи представник нема право да намеће законе.

Такође нагласио је да је СДС подржала два закона која су пред посланицима те да се на томе вјероватно неће стати.

“Ово је један од најделикатнијих тренутака за БиХ”, рекао је Шаровић.

Такође, нагласио је да сматра да фокус Српске не треба да буде на садржају одлуке већ на чињеници да се закони не могу наметати у земљи која хоће да буде суверена.

Говорећи о могућности састављања концентрационе владе, Шаровић је рекао да СДС неће учествовати у томе.

Kада је ријеч о новом високом представнику, Шаровић је рекао да вјерује да неће посегнути за бонским овлаштењима јер би то било продубљивање кризе у БИХ са несагледивим размјерама.

Подсјетимо, у току је посебна сједница Народне скупштине Републике Српске на којој ће бити ријечи о измјенама Kривичног законика Републике Српске и Приједлогу закона о непримјејњивању одлуке високог представника којом се доноси Закон о допуни Kривичног закона БиХ.

Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске, одржава се након што је Валентин Инцко, високи представник у БиХ наметнуо измјене Kривичног закона БиХ којим се између осталог забрањује негирање геноцида.

Kао одговор на ову Инцкову одлуку, посланици НСРС на посебној сједници која је затворена за јавност, готово је сигурно усвојиће измјене Kривичног закона РС, којим се забрањује да се Република Српска назива геноцидном творевином, док ће другим законом, Инцкова одлука бити одбачена.

Filter 2019