Thu. Jul 29, 2021
ћирилица /latinica

Cjelovečernji koncert za građane Istočnog Sarajeva

Izvor: is-radio.com

Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža, sutra, 21. jula, na šetalištu dr Miodrag Lazić u Istočnoj Ilidži sa početkom u 20:00 časova upriličiće cjelovečernji koncert za građane Istočnog Sarajeva.

Koncert se organizuje u sklopu projekta Opštinske boračka organizacija „Ilidžanski borac“ iz Istočne Ilidže i Udruženja penzionisanih pripadnika Vojske i vojnih veterana Srbije „Neka se herojstva naših očeva nikada ne zaborave“.

„Ovim projektom predviđeno je upoznavanje i zbližavanje djece iz Niša i Istočne Ilidže, a ovim putem se prisjećamo i našeg doktora Miodraga Lazića, čije ime nosi šetalište na kojem se nalazimo, a koji je zauvijek povezao ova dva grada a i sve nas“, ističu iz Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža,

Građani Istočnog Sarajeva će  imati priliku da uživaju u kulturno-umjetničkom programu na kojem će se predstaviti KUD „Abrašević“ iz Niša, SKUD „Boško Vujadin“ i KUD „Bratstvo“ iz Istočne Ilidže, Etno grupa Crven cvijet, guslar Đorđe Nikolić, a svojim stihovima veče će dodatno uveličati književnik Saša Nikolić.

Čuveno Kulturno-umetničko društvo  „Abrašević“ osnovano je prije više od jednog vijeka, davne 1905. godine, koje je radilo pri Veću sindikata. Međutim, ovo društvo smatrano je ne samo sindikalnim, već i radničkim, pa i gradskim kulturno-umetničkim društvom. Svoj najveći sjaj i popularnost KUD „Abrašević“ Niš dostiže 80-ih i 90-ih godina, kada je postizao najveće uspjehe i proputovao čitav svijet. U sastavu društva funkcionisale su raznovrsne sekcije, a najdominantnije i najaktivnije od njih bile su folklorni ansambl, muzička i dramska sekcija, a krajem 80-ih i početkom 90-ih godina pri KUD-u „Abrašević“ Niš radila je i muzička škola harmonike, kao i drugih instrumenata.

Kulturno-umjetnički program će svojim stihovima oplemeniti i književnik Saša Nikolić, koji je dobitnik nekoliko nagrada i odlikovanja. Osim epske poezije Nikolić piše i prozu, autor je jedanaest knjiga, tri u prozi i osam u epskoj poeziji. Pored epske piše i rodoljubivu, zavičajnu i ljubavnu poeziju. Član je Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ i Srpskog književnog društva „Zavet Vidovdanu“ iz Beograda.

Filter 2019