Tue. Jul 27, 2021
ћирилица /латиница

Цистерне у БиХ нема ко да вози

Извор: Независне новине

На подручју Босне и Херцеговине све више фали професионалних возача, а поготово оних који имају АДР лиценцу, односно који су положили испит за превоз течних и опасних материја у цистернама, потврдили су нам превозници.

По форумима и огласима за запошљавање широм БиХ све више се траже возачи са искуством који превозе цистерне течних и опасних материја, а према подацима превозника, велики број њих је посљедњих година највише због већих плата отишао радити у земље Европске уније.

Наћи возача цистерне у БиХ постао је тако велики проблем, а с тим се боре и неке развијеније земље у свијету.

Никола Грбић, предсједник Удружења превозника за међународни и унутрашњи транспорт РС, казао је за “Независне” да је у Босни и Херцеговини стање, што се тиче возача, катастрофално, те да овог кадра највише фали.

“Између осталих, фали велики број возача који имају АДР лиценцу, односно који су положили испит за превоз течних и опасних материја и превозе цистерне. Они су плаћенији од возача камиона”, навео је Грбић.

Према његовим ријечима, највећи разлог што фали овог типа возача у Босни и Херцеговини јесу веће плате у земљама Европске уније, те возачи одлазе за бољим материјалним условима.

“Тамо зарађују од 3.000 до 4.000 евра, а овдје им је мјесечна плата била од 1.500 до 2.000 KМ”, рекао је Грбић.

Он је истакао да је од 2019. године до сада БиХ напустило више од 5.000 професионалних возача.

“Не знам да ли постоји иједна фирма у држави у којој не фали макар један возач, а некима фали и њих 50. Веће плате и сигурност су једини и основни разлог напуштања Босне и Херцеговине и одласка у Европску унију. Ми већ годинама апелујемо на све институције да се нешто мора урадити по овом питању, али нема никаквог помака”, нагласио је Грбић.

Оно што је такође један од проблема, према Грбићевом мишљењу, јесте и то да цијена превоза у БиХ нема исплативост.

“И ту наплату ми чекамо од три мјесеца до годину дана, а некада не успијемо ни наплатити. Е, ту је велики проблем јер на тај начин нисмо конкурентни са Европском унијом и не можемо повећати плате нашим возачима”, објашњава Грбић.

Један возач цистерне из Модриче који је прије неколико година отишао радити у Словенију да превози течне и опасне материје казао је да се највише одлучио за одлазак због скоро тродупло веће зараде.

“Годинама сам ово радио у Босни и Херцеговини, а ипак је ово ризичан и веома одговоран посао. Нисам био задовољан примањима, па сам се одлучио на одлазак како бих обезбиједио лакшу егзистенцију за своју породицу”, нагласио је овај возач.

Из Агенције за посредовање при запошљавању mojposao.ba истакли су раније да је велика потражња за професионалним возачима за територију Босне и Херцеговине.

“У односу на исти период прошле године за седам одсто је више оглашавања из ове скупине. У сличном рангу је и потражња за возачима аутобуса на подручју цијеле државе”, казали су раније у овој агенцији.

Filter 2019