Fri. Jul 23, 2021
ћирилица /латиница

Фабрика вакцина у Србији до краја године

Извор: B92

Меморандум о разумијевању и сарадњи за производњу кинеске Синофарм вакцине у Србији потписан је данас у Београду.

Меморандум је потписан између Србије, кинеског произвођача вакцине и партнера из Уједињених Арапских Емирата.

Потписивање Меморандума је први конкретан корак ка изградњи фабрике вакцина у Србији, а према ријечима премијерке Ане Брнабић циљ је да фабрика буде изграђена до краја године.

“Имамо амбициозне циљеве. Циљ је да до краја године изградимо фабрику за производњу вакцина, да паралалено са тим радимо и на пуњену и да до краја године већ имамо 10 милиона доза које смо напунили у Србији, а да убрзо након тога почено и свеобухватан процес производње”, рекла је Брнабић.

Она је указала да је данас важан дан за Србију, али и за регион, јер ћемо вакцину имати ближе, биће доступнија и моћи ћемо спремније даље да се боримо против пандемије корона вируса.

“Ово је почетак и једне шире сарадње Србије, Kине и УАЕ и у области биомедицине, биоинформатике, употребе вештачке интелигенције у фармацији. Ово је наставак сарадње коју смо почели током тешког периода ковид кризе, када смо заједно направили и две лабораторије за ПЦР тестирање”, рекла је Брнабић.

Такође, потписивање Меморандума је и резултат посјете предсједника Александра Вучића у марту ове године Уједињеним Арапским Емиратима, гдје је договорена сарадња на изградњи фабрике.

Премијерка је захвалила Синофарму на сарадњи током ковид кризе, наводећи да је Србија од те компаније купила четири милиона вакцина, те да нам је испоручено 4,2 милиона, јер је 200.000 цјепива донација, а неке количине су испоручене и раније.

Брнабић је још једном апеловала на грађане да се вакцинишу, додајући да су кинеске вакцине одличне, безбједне, традиционалне.

Амбасадорка Kине у Србији Чен Бо изјавила је да је потписивање Меморандума важан корак напред у сарадњи око заједничке прозиводње кинеских вакцина против ковида 19.

“Ово је један нови почетак сарадње Србије и Kине у области фармацеутске индустрије”, рекла је Чен.

Она је навела и да се Kина труди да испуњава обећање председника Си Ђинпинга да кинеска вакцина против ковида 19 буде глобални јавни производ, те да је кинеска страна обезбиједила и испоручила више од 500 милиона доза и супстанци вакцина за више од 100 земаља и међународних организација.

“Веома цијенимо што Влада Србије пружа помоћ другим земаљама у региону у вакицинацији, а кинеска страна је спремна да улаже заједничке напоре са српским партнерима и УАЕ како би што прије изградили фабрику. Србија ће имати не само довољно вакцина за своју унутрашњу употребу, већ ће моћи да пружи и још већу помоћ другим земљама у борби против пандемије”, рекла је Чен.

Filter 2019