Thu. Aug 5, 2021
ћирилица /latinica

U čast srpskom naučniku: Ontario proglasio 10. jul za Dan Nikole Tesle

Izvor: Danas

Predstavnica kraljice Elizabete i zamjenica kanadskog guvernera za provinciju Ontario Elizabet Doudsvel potpisala je Zakon o proglašenju 10. jula za Dan Nikole Tesle, čime je on stupio na snagu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

U zakonu se podsjeća da su Teslini patenti bili osnov za gradnju prve svjetske hidroelektrane na rijeci Nijagari, te da su nakon samo 25 godina sva naseljena mjesta u Južnom Ontariju imala pristup električnoj energiji, uz napomenu da je Tesla „srpsko-američki pronalazač i inženjer“.

Ministarstvo je navelo da je najzaslužniji za ovaj izuzetno značajan događaj član provincijskog Parlamenta Ontarija iz redova Nove demokratske partije Tom Rakočević, na čiju je inicijativu zakon izglasan.

Proglašenje Dana Nikole Tesle u Ontariju je veliki uspjeh za srpsku dijasporu u Kanadi, koja je najbrojnija upravo u toj provinciji, jer se na taj način podiže ugled srpske zajednice na tom prostoru, istaklo je Ministarstvo.

Generalni konzul Srbije u Torontu Vasilije Petković zahvalio je Tomu Rakočeviću na inicijativi, kao i provincijskom Parlamentu Ontarija na brzo sprovednom postupku usvajanja prijedloga zakona.

Filter 2019