Fri. Jul 23, 2021
ћирилица /латиница

У част српском научнику: Онтарио прогласио 10. јул за Дан Николе Тесле

Извор: Данас

Представница краљице Елизабете и замјеница канадског гувернера за провинцију Онтарио Елизабет Доудсвел потписала је Закон о проглашењу 10. јула за Дан Николе Тесле, чиме је он ступио на снагу, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

У закону се подсјећа да су Теслини патенти били основ за градњу прве свјетске хидроелектране на ријеци Нијагари, те да су након само 25 година сва насељена мјеста у Јужном Онтарију имала приступ електричној енергији, уз напомену да је Тесла „српско-амерички проналазач и инжењер“.

Министарство је навело да је најзаслужнији за овај изузетно значајан догађај члан провинцијског Парламента Онтарија из редова Нове демократске партије Том Ракочевић, на чију је иницијативу закон изгласан.

Проглашење Дана Николе Тесле у Онтарију је велики успјех за српску дијаспору у Kанади, која је најбројнија управо у тој провинцији, јер се на тај начин подиже углед српске заједнице на том простору, истакло је Министарство.

Генерални конзул Србије у Торонту Василије Петковић захвалио је Тому Ракочевићу на иницијативи, као и провинцијском Парламенту Онтарија на брзо спроведном поступку усвајања приједлога закона.

Filter 2019