Fri. Jul 23, 2021
ћирилица /latinica

U Palama počela masovna imunizacija građana

Izvor: Paljanske novosti

JZU Dom zdravlja „Pale“ u četvrtak je započeo proces masovne imunizacije građana, gdje je prvenstveno izvršena revakcinacija, a potom nastavljena masovna imunizacija vakcinama „Astra zeneka“, „Fajzer“, „Sputnjik“, „Sinovak“ i „Sinofarm“.

Direktor ove zdravstvene ustanove Ivan Šarac rekao je da se uskoro očekuje i revakcinacija građana vakcinom ruskog proizvođača „Sputnjik 2“.

„Želim da obavijestim građane da se radi na tome da dođe i `Sputnjik 2`, još uvijek ne znamo tačan datum, ali to će uskoro biti riješeno. Čim dobijemo vakcinu, građani će biti pozvani na revakcinaciju“, dodao je Šarac.

Direktor paljanskog Doma zdravlja obišao je danas vakcinalni punkt koji će svake subote raditi u periodu od 09.00 do 15.00, po potrebi i do 17.00 časova, a na kome će građani svih starosnih kategorija moći da prime vakcinu bez prethodnog zakazivanja.

„To će biti praksa svake subote, sve dok ne završimo proces masovne vakcinacije. Pored toga, timovi porodične medicine svakodnevno će vršiti vakcinaciju. Ovom prilikom, želim da pozovem sve građane da se prijave timovima porodične medicine da bi preko njih mogli doći na vakcinalni punkt radnim danima, a oni koji su u tom momentu bili zauzeti i slčno, mogu doći na vakcinaciju svake subote u navedenom terminu, bez obzira na starosnu dob i bez prethodnog zakazivanja termina“, naglasio je Šarac.

On je rekao da je proces masovne imunizacije započeo nakon sastanka sa resornim ministrom Alenom Šeranićem i direktorom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislavom Zeljkovićem, te apelovao na građane da se prijave za proces masovne imunizacije u što većem broju, kako bi zaštitili sebe i druge od najavljenog novog talasa i delta soja virusa korona.

„Ovom prilikom želim da pozdravim građane i da ih pozovem da dođu da se vakcinišu. Vidjeli smo šta se sve dešavalo u periodu iza nas, bilo je tu i smrtnih slučajeva, a da nam se to ne bi ponovilo, potrebno je da izvršimo masovnu vakcinaciju i spremno dočekamo novi talas pandemije“, rekao je direktor Doma zdravlja „Pale“.

Na vakcinalnim punktovima u paljanskom Domu zdravlja zabilježen je veliki odziv građana, koji navode da su odlučili da prime vakcinu kako bi zaštitili i sebe i druge.

„Primio sam vakcinu `Sputnjik`, a vakcinisaće se i moji sin i žena, kao i komplegtna familija. Pozivam i druge građane da se vakcinišu, da bismo zaštitili i sebe i druge ljude oko sebe“, rekao je Samojko Borovčanin.

Timovi porodične medicine JZU Dom zdravlja „Pale“ završavaju proces imunizacije građana starijih od 65 godina, a uskoro će imunizacija svakodnevno biti dostupna i licima mlađim od 65 godina, zbog čega je potrebno da na vrijeme zakažu svoj termina kod porodičnih ljekara.

U paljanskom Domu zdravlja juče je obavljena imunizacija 300 građana, od čega 150 vakcinom „Astra zeneka“ i 150 vakcinom „Fajzer“, a danas je u toku imunizacija vakcinama „Sputnjik“, „Sinovak“ i „Sinofarm“.

Filter 2019