Thu. Jul 29, 2021
ћирилица /латиница

У Палама почела масовна имунизација грађана

Извор: Паљанске новости

ЈЗУ Дом здравља „Пале“ у четвртак је започео процес масовне имунизације грађана, гдје је првенствено извршена ревакцинација, а потом настављена масовна имунизација вакцинама „Астра зенека“, „Фајзер“, „Спутњик“, „Синовак“ и „Синофарм“.

Директор ове здравствене установе Иван Шарац рекао је да се ускоро очекује и ревакцинација грађана вакцином руског произвођача „Спутњик 2“.

„Желим да обавијестим грађане да се ради на томе да дође и `Спутњик 2`, још увијек не знамо тачан датум, али то ће ускоро бити ријешено. Чим добијемо вакцину, грађани ће бити позвани на ревакцинацију“, додао је Шарац.

Директор паљанског Дома здравља обишао је данас вакцинални пункт који ће сваке суботе радити у периоду од 09.00 до 15.00, по потреби и до 17.00 часова, а на коме ће грађани свих старосних категорија моћи да приме вакцину без претходног заказивања.

„То ће бити пракса сваке суботе, све док не завршимо процес масовне вакцинације. Поред тога, тимови породичне медицине свакодневно ће вршити вакцинацију. Овом приликом, желим да позовем све грађане да се пријаве тимовима породичне медицине да би преко њих могли доћи на вакцинални пункт радним данима, а они који су у том моменту били заузети и слчно, могу доћи на вакцинацију сваке суботе у наведеном термину, без обзира на старосну доб и без претходног заказивања термина“, нагласио је Шарац.

Он је рекао да је процес масовне имунизације започео након састанка са ресорним министром Аленом Шеранићем и директором Института за јавно здравство Републике Српске Браниславом Зељковићем, те апеловао на грађане да се пријаве за процес масовне имунизације у што већем броју, како би заштитили себе и друге од најављеног новог таласа и делта соја вируса корона.

„Овом приликом желим да поздравим грађане и да их позовем да дођу да се вакцинишу. Видјели смо шта се све дешавало у периоду иза нас, било је ту и смртних случајева, а да нам се то не би поновило, потребно је да извршимо масовну вакцинацију и спремно дочекамо нови талас пандемије“, рекао је директор Дома здравља „Пале“.

На вакциналним пунктовима у паљанском Дому здравља забиљежен је велики одзив грађана, који наводе да су одлучили да приме вакцину како би заштитили и себе и друге.

„Примио сам вакцину `Спутњик`, а вакцинисаће се и моји син и жена, као и комплегтна фамилија. Позивам и друге грађане да се вакцинишу, да бисмо заштитили и себе и друге људе око себе“, рекао је Самојко Боровчанин.

Тимови породичне медицине ЈЗУ Дом здравља „Пале“ завршавају процес имунизације грађана старијих од 65 година, а ускоро ће имунизација свакодневно бити доступна и лицима млађим од 65 година, због чега је потребно да на вријеме закажу свој термина код породичних љекара.

У паљанском Дому здравља јуче је обављена имунизација 300 грађана, од чега 150 вакцином „Астра зенека“ и 150 вакцином „Фајзер“, а данас је у току имунизација вакцинама „Спутњик“, „Синовак“ и „Синофарм“.

Filter 2019