У Источном Сарајеву ће бити организован Форум дијаспоре

Извор: Срна/Филтер

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Kлокић подржао је иницијативу градоначелника Источног Сарајева Љубише Ћосића да у овом граду догодине окупи око 1.000 Срба и других из дијаспоре који су некада живјели на подручју федералног и Источног Сарајева, с циљем обнављања њихових веза са матицом.

Он је рекао новинарима да је са Ћосићем разговарао о сарадњи Министарства на чијем је челу са градом Источно Сарајево.

“Оно што ме је посебно обрадовало јесте градоначелникова идеја да окупи људе поријеклом из Источног Сарајева који живе и раде по цијелом свијету, као одређени форум дијаспоре грађана Источног Сарајева, гдје ће и Министарство дати своју и институционалну и финансијску подршку овом пројекту”, истакао је Kлокић.

Он је додао да је данас у Источном Сарајеву било ријечи и о формирању фонда који ће бити подршка јединицама локалне самоуправе у пројектима који су финансирани од ЕУ, при чему би тај фонд био партнер локалним заједницама у Републици Српској у смислу финансијске подршке за те пројекте.

Ћосић је навео да је опредијељеност града Источно Сарајево и општина у његовом саставу да сарађују са Владом Републике Српске и ресорним министарствима потврђена и данашњом посјетом министра Kлокића.

“Највише смо разговарали о активности Министарства на плану сарадње са дијаспором, о чему ми одавно размишљамо и планирали смо да што је прије могуће, највјероватније пред сљедеће љето, организујемо велики скуп Срба, али и других људи из бившег и Источног Сарајева који се сада налазе у дијаспори, од Србије, преко Европе до Америке, Kанаде, Аустралије”, рекао је Ћосић.

Према његовим ријечима, идеја је да се у Источном Сарајеву окупи око 1.000 људи из иностранства у јединствени форум на којем ће им бити презентоване могућности њиховог обнављања веза са матицом путем представљања најзначајнијих планова и развојних пројекта у различитим областима, привреди, култури, образовању, спорту и другим друштвеним областима на подручју Града.

Он сматра да ће на тај начин бити окупљени људи огромних интелектуалних капацитета, што може дати велики допринос даљој изградњи Источног Сарајева и његових локалних заједница.

Ћосић је захвалио Kлокићу на обећаној подршци не само овом пројекту, него и формирању фонда за подршку локалним заједницама у Републици Српској.

Након сусрета са Ћосићем, Kлокић је обишао вакцинални пункт у Основној школи /ОШ/ “Свети Сава”, те изразио задовољство чињеницом да је за првих неколико дана масовне имунизације на овом пункту вакцинисано више од пет одсто становништва са подручја општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

”Влада Републике Српске обезбиједила је довољне количине вакцина за све становнике Републике Српске и надамо са да ће имунизација убудуће ићи још бржом динамиком, како бисмо спремно дочекали најављени нови талас вируса корона у септембру и октобру. Само вакцинацијом можемо побиједити ковид 19″, истакао је Kлокић.

Ћосић је изразио наду да ће до краја августа, односно до почетка нове школске године, на вакциналном пункту у фискултурној сали ОШ “Свети Сава” бити вакцинисано 50 одсто локалног становништва.

Он је додао да је, осим ових пет одсто вакцинисаних, претходно на подручју Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева већ вакцинисало око пет одсто становништва.

Замјеник начелника општине Источно Ново Сарајево Александар Kостовић рекао је да је вакцинални пункт у ОШ “Свети Сава” одличан примјер сарадње Владе Републике Српске и општине Источно Ново Сарајево.

Он је подсјетио да од понедјељка траје вакцинација без заказивања за све грађане Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе.

Kостовић је поновио апел суграђанима да се до краја августа вакцинишу против вируса корона у што већем броју.

Filter 2019