Упола мањи род воћа због прољетних мразева

Извор: Срна

Овогодишњи род воћа у Републици Српској биће за око 50 одсто мањи од планираног због касних прољећних мразева који су нанијели штету скоро свим воћним врстама, па ће цијене ове године бити високе, изјавио је данас Срни предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић.

Он је истакао да је штета на појединим воћним врстама чак и 100 одсто.

Дојчиновић је навео да је трешња лоше родила, те практично није ни било бербе, осим нешто у Херцеговини, па је у продаји поред те, било трешње из увоза, највише из Србије.

Према његовим ријечима, јагода и малина су биле јако доброг квалитета, иако су нешто били умањени приноси због мраза, мада су малинари задовољни цијеном.

Kада је ријеч о брескви, Дојчиновић је навео да ове године практично нема бербе тог воћа, изузев одређених количина у Херцеговини, па су се, како је рекао, многи произвођачи одлучили да искрче те воћке јер сјеверније, због промјене климатских услова, већ неколико година немају рода.

Дојчиновић је нагласио и да произвођачи крушке скоро да нису имали принос у цијелој Републици Српској, а може се рећи и у региону, чак и они који су имали системе за орошавање јер је штета на тим воћкама била између 80 до 100 одсто.

“Оно што је родило крушака је лошег квалитета и вјероватно ће завршити у преради, за производњу ракије”, рекао је Дојчиновић.

Он је навео да је јабука солидно родила, иако не све воћне сорте, а највећу штету претрпјела је врста ајдаред, те су процјене да ће укупан род, који ће бити високог квалитета, износити између 40 и 50 одсто од планираног.

“Ове године биће високе цијене свих врста воћа, што се већ може видјети у тржним центрима, маркетима и пиљарницама”, рекао је Дојчиновић и нагласио да узрок томе нису произвођачи, већ су се у те цијене уградили трговци који, како је рекао, имају и до два пута веће марже у односу на произвођачке цијене.

Дојчиновић је рекао да очекује и да ће и будући приноси воћа за ову годину бити мањи, поготово код оних произвођача који немају системе за наводњавање, јер је љето топло и има мало воде у земљи.

Према његовим ријечима, у цијелој БиХ је само око 30 одсто засада воћа под системима за наводњавање, а проблем је и што воћњаци углавном нису уз ријеке и водене акумулације да би могли да се наводњавају.

Kада је ријеч о заштити воћака, Дојчиновић је напоменуо да су у јако добром здравственом стању и на вријеме су заштићене од болести, али да су мразеви нанијели највише штете и оставили и оштећења на воћу, које се послије не може ни хемијским третманима опоравити.

Говорећи о подстицајима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Репубике Српске за производњу воћа, Дојчиновић је рекао да су задовољни воћари који су у легалним токовима предавали воће, јер су већ у фебруару добили седам фенинга подстицаја по килограму за јабуку, а осам фенинга за крушку, што је реално.

Он је додао да су незадовољни произвођачи јабуке, што нису, као и сви остали произвођачи воћа, добили помоћ Владе због посљедица које су претрпјели због пандемије вируса корона.

Filter 2019