Thu. Aug 5, 2021
ћирилица /latinica

Trebinje planira potpuni prelazak na ćirilicu

Izvor: Politika

Gradske vlasti Trebinja najavljuju poslove na kojima bi im u ovom trenutku mogli pozavidjeti mnogi gradovi u Srbiji i Republici Srpskoj. Centar najjužnijeg grada u Republici Srpskoj, koji važi za svojevrsnu kulturnu prestonicu Srpske, a koji je minulih godina i sve poželjnije turističko odredište, biće preuređen – reklame i natpisi u centru tog grada, po planovima, treba da budu jednoobrazni i napisani na ćirilici.

Šarenilo i svjetleće reklame biće isticani propisno i tako da budu u skladu s okolinom, najavljuju u gradskoj upravi Trebinja. Tamošnje vlasti vjeruju da su krenule u originalan posao, kojem za sada ne pronalaze pandan među srpskim gradovima, i kažu kako im je po pedantnosti uzor Dubrovnik, s tim da će pismo u gradu Jovana Dučića biti ćirilično.

To ne znači da će biti obaveza da sve reklame u centru postanu ćirilične, posebno kad je riječ o stranim brendovima, ali navode da je ogromna većina vlasnika preduzeća i poslovnih objekata unaprijed iskazala želju da se predstave na srpskom pismu. Konkretni detalji biće poznati nakon okončanja raspisanog konkursa za idejno rješenje i izbora najbolje ideje, što se očekuje narednih mjeseci.

Osim što je plan da natpisi budu standardizovani, oglasi na tablama biće i autentično trebinjski, jer je konkursom predviđeno i dizajniranje posebne vrste slova za javne oznake, za šta je kao obrazac odabran rukopis najznamenitijeg Trebinjca – pjesnika Jovana Dučića, iz njegovih originalnih bilježaka.

Reklame, nazivi ulica i putokazi izgledaće, navode u Trebinju, kao da ih je napisao najpoznatiji Trebinjac. Stoga i mještani grada na Trebišnjici koje anketiraju mediji podržavaju ideju gradskih vlasti, zadovoljni što će grad biti uređen, pismo ćirilično, a Dučićev rukopis zaštićen.

U nadležnom Odjeljenju za prostorno uređenje napominju da je projekat unifikacije javnih oznaka i svojevrsna obaveza grada prema vlastitom kulturno-istorijskom i arhitektonskom naslijeđu, koji će, kako navode, pritom donijeti značajnu promjenu – jer su detalji poput planiranih izmjena često ključni element u kreiranju karaktera nekog prostora. Podsjećaju da je istorijsko gradsko područje Trebinja proglašeno nacionalnim spomenikom BiH.

„Projektom su obuhvaćeni znakovi turističke signalizacije, reklamna tijela, označene table ulica i kućnih brojeva. Cilj izrade idejnog rješenja jeste svojevrsna standardizacija ovih vizuelnih elemenata”, pojašnjava za „Politiku” Slađana Prcović iz Odjeljenja za prostorno uređenje grada Trebinja.

Kaže da je konkursom predviđena i digitalizacija rukopisa pjesnika Jovana Dučića, na bazi originalnih dokumenata, koji bi bio autentičan element na svim objektima i svojevrstan zaštitni znak u stvaranju novog vizuelnog identiteta grada.

„Trebinje želi da na ovaj originalan način promoviše i upotrebu ćiriličnog pisma”, rekla je Prcovićeva.

U gradu se izdvajaju prostorne cjeline – iz turskog perioda, koju čine uglavnom dijelovi unutar zidina Starog grada, zatim ona iz austrougarskog perioda, koju čine javne površine i većina javnih objekata u centralnoj zoni, kao i prostorna cjelina ostalog urbanog područja, uglavnom s naseljima nastalim nakon Drugog svjetskog rata.

„Glavni zadatak je da rješenja moraju biti prepoznatljiva i prihvaćena od strane građana i posjetilaca s aspekta kulturno-istorijske specifičnosti samog mjesta. Obaveza učesnika konkursa je poštovanje ambijentalnog karaktera i sagledavanje planiranih rješenja u širem kontekstu”, pojasnila je Prcovićeva.

Vedran Furtula, načelnik Odjeljenja za urbanizam i prostorno uređenje Trebinja, rekao je za Alternativnu televiziju da vjeruje da će ljepote Trebinja probuditi inspiraciju dizajnera i projektanata kako bi se našlo najbolje rješenje. Konkurs je otvoren do septembra, a Furtula se nada da će najbolja ideja biti izabrana uskoro, kako bi se projekat okončao u narednoj godini.

Filter 2019