Станови у Српској све скупљи, а потражња и даље велика

Извор: РТРС

Цијене грађевинског материјала у Републици Српској веће су у просјеку за око 30 одсто.

Поједини производи, попут челика, чак и до 80 одсто. Све то доводи и до поскупљења грађевинских радова и квадрата станова у новоградњи.

Међутим, потражња за становима и поред све већих цијена не опада.

Поскупљење грађевинског материјала кренуло је почетком године прилично стидљиво. Међутим, доласком прољећа и грађевинске сезоне, цјене су све више расле.

Душан Милановић, директор предузећа за продају грађевинског материјала, каже да се највеће поскупљење десило у грађевинском жељезу

– Добављачи су поскупјели, а пуно призвода је на бази нафте – додаје Милановић.

Додатни удар су и несташице појединих грађевинских материјала. Посљедица знатног поскупљења у грађевинарству јесте дешавање на свјетском тржишту.

– Државе великих свјетских економија су упумпале десетине милијарди евра или долара у своје економије што је резултирало значајним поскупљењем материјала на свјетском тржишту. Сматрам да ће наредна година бити изузетно тешка за грађевинску индустрију због пласмана пословних и стамбених простора – истиче Борко Ђурић, предсједник Привредне коморе Републике Српске.

Повећање цијене грађевинског материјала утиче на поскупљење свих радова на новим објектима – од оних најмањих попут молераја па до израде фасада.

Инвеститор Миладин Стевић каже да је до прије пар година цијена квадрата у Требињу била 1.700 марака а данас је 3.000 KМ.

Све то утиче на цијену квадрата станова. У Бијељини квадрат у новоградњи је већ поскупио за 20%. Међутим, потражња за новим стамбеним простором не опада. Kупују млади брачни парови, људи из Српске који раде у иностранству и они са нешто дубљим џепом.

– Цијена станова је око 1.800 KМ по квадрату. Ево сада имамо зграду коју нисмо ни почели зидати а продали смо више од половине станова – појашњава Жељко Деспотовић из Агенције за промет некретнинама.

Слично је у другим градовима Републике Српске.

Велика потражња али и високе цијене станова најизраженије су у Требињу.

Ведран Фуртула, начелник Одјељења за просторно уређење Требиња наводи да би овој грађевинској сезони требало да се изгради 50 и више стамбених јединица.

– Промет некретнина је порастао чак и у односу на 2019 годину. У 2020. је нешто то стало због короне а сада је опет повећана продаја – додаје Мубина Венисовић из Агенције за некретнине.

Из агенција за продају некретнина кажу да је оно што је у цијелој причи позитивно јесте чињеница да су актуелни повољни ИРБ кредити за младе брачне парове и да Република Српска у односу на окружење нема порез на промет некретнина.

Filter 2019