Tue. Jul 27, 2021
ћирилица /латиница

Српска због опструкција из ФБиХ изгубила 1,33 милијарде КМ

Извор: Глас Српске

Због разних опструкција Фонд за пензијско и инвалидско осигурање РС изгубио је у протеклих деценију и по чак 1,33 милијарде марака, колико је дато за исплате корисницима који су пензије до 1992. зарадили у садашњој ФБиХ.

Овај губитак се, како објашњавају у Фонду ПИО РС, рачуна од априла 2005. године, када је поднесена прва тужба против Федералног завода ПИО/МИО за преузимање на исплату свих пријератних корисника.

– Процес повратка на исплату је веома спор, готово угашен. Од 2018, када су на примјер евидентирана само два повратка на ту исплату, па до данас, није било више ниједног – рекли су у Фонду ПИО РС, истичући да број ових повратака на исплату стагнира већ три године, тачније, заустављен је на 299.

Компликована и скупа администрација, али и разне друге опструкције, довеле су до тога да је веома мали број поменутих корисника враћен на исплату код Федералног завода.

Међу највећим проблемима у Фонду ПИО РС наводе лоше законско рјешење које омогућава повратак на исплату само повратницима из Републике Српске, а не и из осталих држава, као и то што повратници на исплату морају имати пребивалиште у ФБиХ, у мјесту повратка.

– Отежавајуће околности су и те што је приликом поступка повратка потребно прибавити десетак различитих докумената, који су веома компликовани и скупи, а додатни проблем су односи према тим људима, који су, како сами наводе, према њима веома лоши и дискриминишући – истичу фонду.

Посебно забрињавајући податак је тај да је предратних корисника који су право на пензију остварили на подручју садашње ФБиХ некада било 38.000, а да их закључно са јучерашњим датумом има само 10.474.

– За њихове пензије тренутно мјесечно издвајамо око 4,2 милиона марака – навели су у фонду и напомињу да се број тих корисника из године у годину смањује, јер је ријеч о старијој популацији становништва.

Наглашавају и да Фонд ПИО инсистира на поштивању принципа исплате пензије према мјесту зараде или мјесту посљедњег осигурања.

– То је универзални принцип у пензијском осигурању у цијелој Европи и свијету и морао би се и код нас примјењивати – нагласили су у овом фонду.

Додају и да ФБиХ није отклонила дискриминацију, јер је омогућила остваривање права само лицима која су се вратила у своје раније пребивалиште, а лицима која живе на простору Српске или других држава то право је и даље ускраћено.

Из фонда подсјећају да је цијели овај процес почео на основу пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру у предмету “Шекеровић и Пашалић против БиХ”, којом је наложено ФБиХ да отклони изворе дискриминације и промијени своје пензијско законодавство да омогући повратак на исплату код Федералног завода ПИО/МИО повратницима из Српске у ФБиХ.

У јуну 2012. донесен је и Закон о измјенама и допунама Закона о ПИО ФБиХ, а потом у октобру 2013. и Правилник о остваривању права, а Федерални завод је тек у фебруару 2013. године почео са преузимањем на исплату пријератних корисника права на пензију.

Исплате у ФБиХ

Из Фонда ПИО Републике Српске пензије на подручју ФБиХ тренутно се исплаћују за укупно 11.720 корисника.

– Процјењујемо да су од тог броја њих око 3.000 у ствари предратни корисници са пребивалиштем у ФБиХ, а за које се издваја око 1,2 милиона КМ – наводе у фонду и подсјећају да те пензије, као и свих предратних корисника, према принципу мјеста зараде треба да буду исплаћиване из Федералног завода МИО/ПИО.

Filter 2019