Fri. Jul 23, 2021
ћирилица /латиница

Сваком другом послодавцу у БиХ требају нови радници

Извор: Независне новине

Нове раднике у овој години планира запослити 48,1 одсто анкетираних послодаваца у БиХ. Показује то извјештај “Истраживање тржишта рада у Босни и Херцеговини 2020/2021”, који је објавила Агенција за рад и запошљавање БиХ.

Анкетирано је 2.429 послодаваца из БиХ, од чега је њих 1.168 одговорило “да” поред питања планирају ли нова запошљавања у 2021. години.

“Највећи проценат послодаваца који планира запослити нове раднике припада групи малих предузећа (73,5 одсто), док 18,5 одсто чине средња предузећа, а осам одсто велика”, наводи се у овом извјештају.

Међу занимањима за која су послодавци исказали највише потребе, између осталих, налазе се шивач, кројач, конобар, помоћни радник у производњи, бравар, зидар, возач камиона, столар, заваривач – варилац, обућар те кувар.

“Ова занимања представљају 50,5 одсто исказаних потреба за радницима у 2021. години”, наводи се у извјештају.

Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске, истиче да је, с ким год је причао од привредника у протекла два мјесеца, евидентно да имају посла те да се пребацују норме.

“Реално је очекивати да буде запошљавања и да сви на неки начин повећавају производњу. Докле ће то трајати, виђећемо, али очекује се да се ти трендови наставе”, рекао је Тривић за “Независне новине”.

Са друге стране, Селведин Шаторовић, предсједник Савеза самосталних синдиката БиХ, истиче да ови подаци показују да ће послодавци поново тражити радну снагу те да се надају да су радници толико стрпљиви и да ће између одласка на рад у земље ЕУ и останка у БиХ изабрати ово друго.

“Ја не очекујем да ће доћи до повећања запослености, јер ће, са отварањем граница, са могућношћу једноставнијег одласка радне снаге из БиХ, радници похитати ка земљама западне Европе. Према томе, без повећања плата и регулисања економско-социјалног положаја радника, мислим да су то пусте жеље послодаваца, јер све је мање оних који уопште размишљају да се запосле овдје”, рекао је Шаторовић за “Независне новине”.

Иначе, ово истраживање тржишта рада организовано је кроз анкетирање послодаваца крајем 2020. године и почетком ове године, а што су, додаје се, радили Завод за запошљавање Републике Српске, Федерални завод за запошљавање и Завод за запошљавање Брчко дистрикта.

Овај извјештај бавио се и прошлом годином па је тако највећи процент послодаваца у БиХ навео да је у 2020. забиљежио опадања обима пословања (44,1 одсто) те пад финансијског резултата (44,9 одсто).

“Прекид пословања, било да се ради о привременом или трајном, као реакција на кризу узроковану пандемијом ковида-19, било је принуђено да предузме 28 одсто анкетираних послодаваца”, истиче се у извјештају.

У 2020. години, додаје се, отпуштено је 10.446 радника у БиХ.

“Занимања која су у 2020. години била највише погођена прекидом уговора по пословању су трговац, конобар, заштитар, обућар, помоћни радник у производњи, шивач, радник за једноставне послове, бравар, кувар, возач камиона и складишни радник. Ових 11 занимања чинило је 50 одсто свих отпуштених радника”, истиче се у извјештају.

Нека од занимања за која су послодавци исказали највише потребе су:

Трговац
Шивач
Kројач
Kонобар
Бравар
Зидар
Возач камиона
Столар
Варилац
Обућар
Kувар

Filter 2019