Tue. Jul 27, 2021
ћирилица /латиница

Састанак са Шеранићем: Домови здравља да убрзају вакцинацију

Извор: Независне новине

У Републици Српској је нужно убрзавање процеса вакцинације грађана против вируса корона у Републици Српској, речено је на састанку министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Алена Шеранића са представницима свих домова здравља и болница у Републици Српској, Института за јавно здравство Републике Српске, као и здравствене инспекције Републичке управе за инспекцијске послове.

Разговарано је и о потреби за већу укљученост локалних заједница у обезбјеђивању логистичке подршке за овај важан процес у Републици Српској, имајући у виду да Република Српска располаже са довољном количином вакцина пет произвођача, те да се очекују нове значајне количине.

Наглашавајући важност напретка процеса вакцинације, предложени су модели рада у наредном периоду, у смислу повећаног ангажмана капацитета за вакцинацију, броја тимова у здравственим установама и њихове ефикасности. Такође, предложено је ангажовање додатних кадровских капацитета за извршавање административних послова у процесу вакцинације, као и продужавање радног времена вакциналних пунктова, како би се и радно ангажовано становништво могло вакцинисати против вируса корона.

Од руководстава домова здравља у Републици Српској, у овој фази процеса вакцинације, очекује се да организују рад пунктова у двије смјене, као и да, гдје год је то потребно, суботом или радним данима у поподневним часовима, вакцинација буде омогућена без претходног заказивања грађана.

На састанку је истакнута потреба правовременог извјештавања од стране здравствених установа, од чега зависи и планирање мјера и набавки вакцина, као и потреба за квалитетном подршком и сарадњом болничког сектора и примарног нивоа здравствене заштите.

Наглашено је да Република Српска тренутно има довољно вакцина на располагању и да се процес вакцинације мора убрзати, како би се одговорило на заинтересованост грађана за имунизацију, као и искористила тренутна стабилна епидемиолошка ситуација и вријеме прије јесени.

У Републику Српску до данас је стигло 367.963 доза вакцина против ЦОВИД-19. Од тога је директном набавком обезбијеђено 204.300 доза, из КОВАКС механизма 63.640, кроз програм EU4Health 36.270 и кроз донације 63.753 доза вакцина. Институт за јавно здравство Републике Српске до данас је испоручио здравственим установама око 157.500 прве дозе и нешто више од 94.800 друге дозе/компоненте вакцина.

Представници Института за јавно здравство и Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске позвали су окупљене представнике здравствених установа и на свеобухватан и континуиран заједнички рад на промоцији важности вакцинације, као најбоље мјере за заштиту здравља цјелокупног друштва, као и ефикасности вакцина код заштите од сојева вируса корона који су у циркулацији.

Састанку су присуствовали и представници Министарства управе и локалне самоуправе, Савеза општина и градова Републике Српске и Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Filter 2019