Реорганизација Домова здравља у РС: Ревакцинисани на преглед код породичног љекара

Извор: Независне новине

Све боља епидемиолошка ситуација те све мањи број новообољелих од ковида-19 довели су до реорганизације рада у домовима здравља у Српској, те сада сви вакцинисани грађани са симптомима респираторних инфекција треба да се јаве породичном љекару, а не упућују се у АРИ амбуланте, како је то раније био случај.

Наиме, грађани који имају симптоме акутне респираторне инфекције, а у скорије вријеме су или преболовали вирус корона или су ревакцинисани, сада се могу наручити на преглед код свог породичног љекара, те не морају ићи на преглед у Амбуланту за акутне респираторне инфекције (АРИ).

Младен Шукало, специјалиста породичне медицине у Дому здравља Бањалука, у разговору за “Независне новине” рекао је да је период смиривања епидемиолошке ситуације довео до реорганизације рада у овој установи.

“Смањење броја особа које долазе са симптомима акутних респираторних инфекција или инфекција које наликују на ковид инфекције довело је до реорганизације рада те смо смањили број амбуланти које збрињавају пацијенте са тим симптомима. Због тога смо се вратили у претходне капацитете пуног обима рада у амбулантама породичне медицине”, рекао је Шукало.

Додао је да то значи да грађани у већем броју могу долазити код доктора породичне медицине.

“У том контексту смо донијели препоруку да пацијенти који имају симптоме акутне респираторне инфекције, а скоро су имали ковид инфекцију или су ревакцинисани, услугу могу добити у амбулантама породичне медицине”, казао је Шукало.

У бијељинском Дому здравља су навели да од четири АРИ амбуланте тренутно ради само једна, јер је број пацијената који долазе с оваквим тегобама све мањи.

“Без обзира да ли су грађани вакцинисани, ревакцинисани, телефоном комуницирају са тимом породичне медицине. На основу процјене њиховог породичног љекара долазе или у амбуланту породичне медицине или у АРИ амбуланту”, рекла је за “Независне новине” Бојана Палексић Докић, специјалиста породичне медицине Дома здравља Бијељина. Додала је да је у љетном периоду и прије пандемије вируса корона био мањи број пацијената са респираторним инфекцијама.

С друге стране, иако епидемија вируса корона јењава, у УKЦ РС, али и у Заводу за јавно здравство KС, истакли су да очекују нови талас заразе те да је потребно да се на вријеме спремимо за њега. Владо Ђајић, генерални директор УKЦ РС, изразио је задовољство што јењава пандемија вируса корона у Српској те нагласио да та здравствена установа прати ситуацију у свијету с обзиром на то да се у октобру очекује нови талас.

“Надамо се да до њега неће доћи, али спремамо се као да ће бити гори од претходних”, рекао је Ђајић. Аниса Бајрамовић, епидемиолог Завода за јавно здравство Kантона Сарајево, јуче је поручила да уколико дође до новог, четвртог таласа вируса корона у БиХ, он би могао стићи већ средином августа.

Делта сој потврђен код два грађанина БиХ

Два случаја заразе делта сојем вируса корона откривена су код грађана БиХ, потврдио је Теуфик Голетић, шеф Лабораторије за молекуларно-генетичка и форензичка испитивања Ветеринарског факултета Универзитета у Сарајеву.

“Могу само открити да су случајеви откривени у западној Херцеговини. Завод за јавно здравство ФБиХ ће саопштити детаље вјероватно током сутрашњег дана”, навео је Голетић. Подсјећамо да су први случајеви делта соја у БиХ потврђени прије неколико дана, а радило се о два страна држављанина који су боравили у Међугорју.

Filter 2019