Fri. Sep 24, 2021
ћирилица /латиница

Регион “тресе” инфлација, цијене у БиХ наставиће да расту

Извор: Независне новине

У региону западног Балкана је протеклих мјесеци након више година дефлације дошло до наглог повећања цијена, наведено је у новом кварталном извјешају о стању економија земаља кандидата и потенцијалних кандидата за чланство у ЕУ Европске комисије.

Kако је наведено, БиХ је једна од задњих земаља у којој су дефлациони трендови, почетком априла ове године, замијењени инфлацијом, која, како је наглашено, у мају износи 1,7 одсто. Kао главни фактори за повећање цијена наведени су превасходно глобални трендови, који се односе на повећање цијена енергије, транспорта и хране.

Иначе, у Европској централној банци истичу да су у еврозони, за коју је конвертибилна марка БиХ директно везана, главни фактори за повећање инфлације почетком ове године проблеми у снабдијевању и смањена производња због ковида, која је сада изазвала мањак робе, а проблем представља и смањена производња чипова, што се одражава на цијене аутомобила, електронике и друге робе у којој се користи информациона технологија.

Kада је ријеч о БиХ, у извјештају наглашавају да је још почетком 2021. године у БиХ дефлација, односно смањење цијена, била 1,2 одсто у односу на исти период лани.

“Повећање цијена је кренуло у априлу, када је инфлација износила 0,9 одсто, а додатно је порасла у мају 1,7 одсто. Притисак је проузрокован првенствено у сектору транспорта, али су цијене текстила наставиле пад за отприлике десет одсто”, нагласили су они.

Што се тиче цијена хране и безалкохолних пића, за које је наглашено да чине 32 одсто потрошачке корпе, истакнуто је да су у априлу и мају порасле за један до 1,5 одсто, док су алкохол и цигарете скупљи за око два одсто.

У периоду када још није почела инфлација, у Европској комисији истичу да су плате реално порасле за четири одсто, а да је главни покретач био одлив радне снаге.

Америчка и Европска централна банка предвиђају да ће инфлација сигурно наставити барем до краја године, а да ће онда цијене почети да се стабилизују. Ако се ова предвиђања покажу тачним, може се очекивати и да ће цијене у БиХ наставити да расту и да би до краја године могле бити више и до десет одсто у односу на вријеме пред корону. У Америчкој централној банци, пак, упозоравају и да неке цијене које сада расту су падале у вријеме короне, па се може чинити да је инфлација много већа него што су цијене реално порасле.

У Њемачкој, за чије тржиште је БиХ везана, истичу да је за дио инфлације одговоран и раст цијена фосилних горива због плаћања CO2 емисија, а и они предвиђају да ће цијене у тој земљи расти барем до краја године.

У извјештају Европске комисије су наведене и неке позитивне вијести, које се односе на јачање извоза, уопштено потрошње и индустријске производње, што се тумачи знаком да почиње опоравак послије пандемије.

“Подаци потврђују да је опоравак у првих пет мјесеци ове године подржан индустријом и производњом електричне енергије. У мају је индустријски раст износио 15,2 одсто у односу на исти период лани, а базиран је на снажном расту производње капиталних добара и широке потрошње”, нагласили су они.

У БиХ је у првом кварталу, како је истакнуто, регистровано 22.000 мање запослених него лани, односно 2,2 одсто, али је, како су нагласили, у истом периоду регистрована запосленост била већа за 4,6 одсто него годину дана раније. Највише новонезапослених је дошло из сектора трговине или услуге, а новозапослени углавном долазе из информационих технологија и из сектора здравства.

Filter 2019