Wed. Dec 8, 2021
ћирилица /latinica

Rađenović: Uskoro obnova srpske bogomolje u Visokom

Izvor: Srna

Hram Svetog Prokopija u Visokom danas proslavlja 164 godine postojanja i svoju slavu, a protojerej Miljan Rađenović je uvjeren da će ova svetinja uskoro biti i obnovljena.

“Građevina je prelijepa, ali je zubom vremena dosta stradala i oštećena je. Proglašena je nacionalnim spomenikom u kulturi BiH”, rekao je Srni protojerej Rađenović i uputio apel i lokalnim i vlastima na nivou BiH da pomognu obnovu hrama da bi bio vraćen u prvobitno stanje.

Rađenović je naglasio da se za obnovu Hrama Svetog Prokopija u Visokom zalaže Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom koji je svemu tome očinski pristupio.

Rađenović, koji je i administator Visočke parohije, rekao je da ova svetinja ima svoju istoriju, da je ponos Visokog, bez obzira na druge vjere, jer svaki objekat od kulturnog značaja treba da se cijeni i poštuje.

On je istakao da rekao da svake godine sve više vjernika koji posjećuju hram, a podsjetio je da je i blaženopočivši patrijar Pavle pedesetih godina služio u ovoj crkvi.

“Prošle godine imali smo čast i da Novak Đoković posjeti hram i to je veliko za nas”, rekao je Rađenović.

Protojerej Rađenović je pozvao vjernike da se vrate svojim ognjištima, jer, kako je istakao, i Crkva uči da nikada ne treba klonuti.

Za proslavu današnjeg praznika on je rekao da je to dupla radost, zbog samog praznika i ljudi koji su tu došli.

Filter 2019