Рађеновић: Ускоро обнова српске богомоље у Високом

Извор: Срна

Храм Светог Прокопија у Високом данас прославља 164 године постојања и своју славу, а протојереј Миљан Рађеновић је увјерен да ће ова светиња ускоро бити и обновљена.

“Грађевина је прелијепа, али је зубом времена доста страдала и оштећена је. Проглашена је националним спомеником у култури БиХ”, рекао је Срни протојереј Рађеновић и упутио апел и локалним и властима на нивоу БиХ да помогну обнову храма да би био враћен у првобитно стање.

Рађеновић је нагласио да се за обнову Храма Светог Прокопија у Високом залаже Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом који је свему томе очински приступио.

Рађеновић, који је и администатор Височке парохије, рекао је да ова светиња има своју историју, да је понос Високог, без обзира на друге вјере, јер сваки објекат од културног значаја треба да се цијени и поштује.

Он је истакао да рекао да сваке године све више вјерника који посјећују храм, а подсјетио је да је и блаженопочивши патријар Павле педесетих година служио у овој цркви.

“Прошле године имали смо част и да Новак Ђоковић посјети храм и то је велико за нас”, рекао је Рађеновић.

Протојереј Рађеновић је позвао вјернике да се врате својим огњиштима, јер, како је истакао, и Црква учи да никада не треба клонути.

За прославу данашњег празника он је рекао да је то дупла радост, због самог празника и људи који су ту дошли.

Filter 2019