Tue. Jul 27, 2021
ћирилица /латиница

Ранка Мишић реизабрана за предсједника Савеза синдиката Републике Српске

Извор: Срна

Ранка Мишић реизабрана је данас за предсједника Савеза синдиката Републике Српске, одлучили су делегати на седмом Конгресу Савеза.

Мишићевој је ово пети мандат.

Она је рекла да по избору слиједе бројне синдикалне активности, а да је у средишту пажње овог синдиката уређење система плата у Републици Српској.

“Стање које сада имамо по питању плата је поприлично неуређено. Даје могућност манипулације за оне које немају добре намјере као послодавци и они то несебично чине, нажалост”, изјавила је Срни Мишићева.

Мишићева је рекла да се у том правцу, данашњом конгресном резолуцијом и програмом рада, уз ангажовање свих неопходних стручњака, настоји доћи до измјена свих законских рјешења која на било који начин дефинишу плату и увећање плата.

Она је истакла да Република Српска мора добити правичан систем плата – да сва прописана права важе за све раднике, да буде утврђена минимална плата за свако занимање, те да никако не буде ограничен раст плата.

“Друга ствар која је нама јако важна – да већ по исплати увећаних плата почну преговори за ново повећање плата”, изјавила је Мишићева и оцијенила да Српска мора повећати плате како би задржала радну снагу и поправила њихов стандард.

Према њеним ријечима, једно се веже са другим, тако да ће задовољан и добро плаћен радник остати у Републици Српској, а у супротном будућност је врло неизвјесна.

Конгресу је током свечаног дијела присуствовао и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Заједнички циљ – побољшање стандарда радника

Премијер Републике Српске Радован Вишковић истакао је да су Влада Српске и Савез синдиката социјални партнери који имају заједнички циљ да у складу са могућностима буде побољшан стандард запослених у Српској.

“Захтјеви синдиката увијек крену од тога да се тражи неки максимум, са циљем да се негдје на средини нађе рјешење. И увијек смо тако наступали. И хоћу да због јавности, грађана и радника Републике Српске кажем да имамо изузетно коректну сарадњу што се тиче предсједника Владе и предсједника Синдиката”, изјавио је новинарима Вишковић, након свечаног дијела Седмог конгреса Савеза синдиката Српске, који се одржава у Теслићу.

Вишковић је истакао да у таквој комуникацији треба тражити најбоља рјешења, за која је нагласио да нису увијек могућа или реална, али да је разговор једини пут до њих.

Премијер Српске је задовољан што је систем успјешно оговорио на све изазове са вирусом корона и сачувао радна мјеста и плате.

“У години короне, у августу 2020, имали смо за 1.870 радника више него у 2019. години. Задржали смо наша права и у овом периоду чак и повећавали”, изјавио је Вишковић и поручио да је Република Српска данас лидер када је ријеч о висини најниже плате у односу на земље у региону, али и да је свјестан да се ради о недовољном износу.

Према његовим ријечима – просјечна плата иде узлазном путањом.

“Она је за мај мјесец ове године 981 КМ. Ја сам сигуран, када будемо имали пресјек за шести мјесец, доћи ће близу оног нашег циља од 1.000 КМ”, рекао је Вишковић и додао да и запосленост иде узлазном путањом.

Вишковић је упозорио да има и оних којима позитивни показатељи сметају и не свиђају им се, али да су они такви и лако провјерљиви.

“Данас, послије 15 мјесеци можемо рећи да смо у томе успјели добрим дијелом. Нажалост, један број наших грађана није успио да се избори са вирусом корона и то је највећи жал”, изјавио је Вишковић.

Предсједник Савеза синдиката Српске Ранка Мишић рекла је да је четворогодишњи мандат започела у околностима када је најнижа плата износила 320 КМ, а да из мандата излази са најнижом платом од 540 КМ, што није довољно.

Мишићева је указала на све изазове са вирусом корона и најавила наставак преговора са социјалним партнерима како би најнижа плата до краја године у Републици Српској износила око 600 КМ.

Она је указала на раст просјечне и секторске плате, с обзиром на то да је животни стандард радника низак и на све већи одлазак радне снаге.

Мишићева очекује да на данашњем Конгресу буде усвојена резолуција о новом систему плата у Српској, како би била уређена ова област и да сва права буду обавезујућа за сваког послодавца.

Она је као најслабију карику у преговорима означила Унију удружења послодаваца, за које каже да шкрто и себично чувају оно што им зараде радничка леђа.

Током свечаног дијела, Конгресу је присуствовао посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Драган Богданић, представник Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, као и делегације синдикалних организација из Федерације БиХ, Србије, Хрватске и Сјеверне Македоније.

Након свечаног дијела услиједио је радни, а на дневном реду Конгреса, осим избора нових органа, биће разматран програм рада Савеза синдиката Српске за период 2021-2025. године, као и резолуције о систему плата у Српској и бенефитима чланства у синдикату.  

Filter 2019