Thu. Jul 29, 2021
ћирилица /latinica

PU Istočno Sarajevo: Za šest mjeseci 269 krivičnih djela, situacija zadovoljavajuća

Izvor: Srna

Na području u nadležnosti Policijske uprave Istočno Sarajevo u prvom polugodištu registrovano je 269 krivičnih djela, što je za 21 djelo više nego u istom periodu prošle godine, izjavio je načelnik ove uprave Branimir Šehovac.

Šehovac je na konferenciji za novinare na Palama rekao da stepen rasvijetljenosti krivičnih djela u šest mjeseci od nepoznatih izvršilaca iznosi 67,3 odsto, a procenat ukupne rasvijetljenosti je 80,8 odsto.

Što se tiče krivičnih djela protiv života i tijela, Šehovac je naveo da su u pomenutom periodu registrovana tri, dva se odnose na ubistvo na području opštine Sokolac u aprilu, a jedno na području opštine Istočna Ilidža u junu.

On je istakao da su ova krivična djela izvršili poznati počinioci, koji su uhapšeni odmah nakon njihovih izvršenja i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati u nadležnost Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo.

“Od teških krivičnih djela, izdvajam tešku tjelesnu povredu sa smrtnim ishodom, na području opštine Istočno Novo Sarajevo u aprilu”, naglasio je načelnik Policijske uprave, te podsjetio da je riječ o tuči koja se desila ispred Doma zdravlja, u kojoj je jedno lice preminulo.

Govoreći o krivičnim djelima u vezi sa upotrebom droge, Šehovac je rekao da je u šest mjeseci registrovano njih 11, a radi se o krivičnim djelima neovlaštena proizvodnja i promet droge i omogućavanje i uživanje droge.

Prema njegovim riječima, zbog prekršaja iz oblasti Zakona o proizvodnji droge, podneseno je 14 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu.

Šehovac je naveo da je izdato ukupno 120 prekršajnih naloga – 78 zbog prekršaja počinjenih iz oblasti Zakona o javnom redu i miru i 42 zbog prekršaja počinjenih iz oblasti Zakona o bezbjednosti saobraćaja, i to zbog vožnje pod uticajem opijata ili odbijanja ispitivanja prisustva opijata kod tih vozača.

On je istakao da su u prvom polugodištu registrovane tri krađe automobila, te dodao da su dva krivična djela rasvijetljena, pronađena su tri vozila, dok je rad na rasvjetljavanju jednog krivičnog djela u toku.

Šehovac je naveo da je u pomenutom periodu registrovano i šest krivičnih djela razbojništava, bez posljedica po lica, od kojih je jedno izvršeno po poznatom izvršiocu, dok se radi na rasvjetljavanju ostalih.

Kada je u pitanju nasilje u porodici, on je rekao da je evidentirano 35 krivičnih djela, te da je zabilježeno smanjenje ovih delikata u odnosu na prethodne godine, zahvaljujući primjeni novog zakona iz ove oblasti, dodavši da su u prvih šest mjeseci zabilježena dva napada na policijske službenike.

Govoreći o narušavanju javnog reda i mira, načelnik Policijske uprave je rekao da nije zabilježeno u većem obimu, te da je u prvom polugodištu zabilježeno 252, što je manje za 41 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

“U prvom polugodištu evidentirano je više saobraćajnih nezgoda za tri u odnosu na isti period lani, kada ih je evidentirano 333, a registrovano je tri sa smrtnim ishodom u kojima su stradala tri lica”, naveo je Šehovac, te dodao da je najveći broj saobraćajnih nezgoda bio sa materijalnom štetom.

Stanje bezbjednosti na području Policijske uprave ocijenjeno je kao stabilno i zadovoljavajuće, po svim segmentima bezbjednosti, istakao je Šehovac.

Načelnik Odjeljenja opšteg kriminaliteta Željko Maričić rekao je da je u šest mjeseci nadležnim tužilaštvima podneseno 239 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima, protiv 240 lica, od kojih je 65 povratnika i jedan maloljetnik.

Prema njegovim riječima, 220 krivičnih djela odnosi se na opšti kriminalitet, 26 na privredni kriminalitet, 11 na zloupotrebu droge, a 10 protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.

“Iz oblasti opšteg kriminaliteta, nadležnom tužilaštvu podneseno je 199 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv 198 lica, iz oblasti organizovanog kriminaliteta obrađeno je 145 predmeta koji su u vezi sa zloupotrebom droge, tužilaštvu je podneseno 10 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima za 11 krivičnih djela”, istakao je Maričić.

Kada je riječ o privrednom kriminalitetu, on je rekao da je u prvom polugodištu registrovano njih 26, da je tužilaštvu podneseno 20 izvještaja protiv 23 lica, te da je materijalna šteta pričinjena izvršenjem ovih krivičnih djela u iznosu od 1.155.518 KM, dok je stečena protivimovinska korist 391.185 KM, a vrijednost privremeno oduzete robe 18.110 KM.

Govoreći o narušavanju javnog reda i mira, zamjenik načelnika Policijske uprave Igor Kušić istakao je da je registrovano 313 izvršilaca, a protiv 36 je podneseno isto toliko zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, dok je 268 izvršilaca sankcionisano izdavanjem prekršajnih naloga.

“Od ukupnog broja izvršilaca, pet su maloljetna lica, od čega su tri mlađa od 16 godina”, istakao je Kušić, te dodao da je od ukupnog broja izvršilaca narušavanja javnog reda i mira, njih 45 su povratnici u izvršenju prekršaja.

Što se tiče stanja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, Kušić je rekao da su u prvom polugodištu nastradala 94 lica – tri smrtno, 20 lica zadobilo je teške tjelesne povrede, a 71 lakše tjelesne povrede.

Prema njegovim riječima, lica su smrtno stradala na dionicama Podromanija-Sokolac, Podromanija-Rogatica i Ljubogošta-Pale.

Kušić je naveo da je zbog počinjenih krivičnih djela iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, protiv 10 lica podneseno isto toliko izvještaja zbog krivičnog djela ugrožavanje javnog saobraćaja.

U prvom polugodištu registrovano je ukupno 16.450 prekršaja iz bezbjednosti saobraćaja, podneseno je 286 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv 630 lica, dok je ukupno izdato 14.349 prekršajnih naloga, protiv 14.979 prekršilaca iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

On je naveo da je iz saobraćaja isključeno 639 vozača, a najčešće zbog upravljanja pod dejstvom alkohola – 427, dok je iz saobraćaja isključeno 127 vozila, najčešće zbog isteka registracije više od 30 dana, te tehničke neispravnosti vozila.

Filter 2019