Sat. Nov 27, 2021
ћирилица /латиница

ПУ Источно Сарајево: За шест мјесеци 269 кривичних дјела, ситуација задовољавајућа

Извор: Срна

На подручју у надлежности Полицијске управе Источно Сарајево у првом полугодишту регистровано је 269 кривичних дјела, што је за 21 дјело више него у истом периоду прошле године, изјавио је начелник ове управе Бранимир Шеховац.

Шеховац је на конференцији за новинаре на Палама рекао да степен расвијетљености кривичних дјела у шест мјесеци од непознатих извршилаца износи 67,3 одсто, а проценат укупне расвијетљености је 80,8 одсто.

Што се тиче кривичних дјела против живота и тијела, Шеховац је навео да су у поменутом периоду регистрована три, два се односе на убиство на подручју општине Соколац у априлу, а једно на подручју општине Источна Илиџа у јуну.

Он је истакао да су ова кривична дјела извршили познати починиоци, који су ухапшени одмах након њихових извршења и уз извјештај о почињеном кривичном дјелу предати у надлежност Окружног тужилаштва Источно Сарајево.

“Од тешких кривичних дјела, издвајам тешку тјелесну повреду са смртним исходом, на подручју општине Источно Ново Сарајево у априлу”, нагласио је начелник Полицијске управе, те подсјетио да је ријеч о тучи која се десила испред Дома здравља, у којој је једно лице преминуло.

Говорећи о кривичним дјелима у вези са употребом дроге, Шеховац је рекао да је у шест мјесеци регистровано њих 11, а ради се о кривичним дјелима неовлаштена производња и промет дроге и омогућавање и уживање дроге.

Према његовим ријечима, због прекршаја из области Закона о производњи дроге, поднесено је 14 захтјева за покретање прекршајног поступка надлежном суду.

Шеховац је навео да је издато укупно 120 прекршајних налога – 78 због прекршаја почињених из области Закона о јавном реду и миру и 42 због прекршаја почињених из области Закона о безбједности саобраћаја, и то због вожње под утицајем опијата или одбијања испитивања присуства опијата код тих возача.

Он је истакао да су у првом полугодишту регистроване три крађе аутомобила, те додао да су два кривична дјела расвијетљена, пронађена су три возила, док је рад на расвјетљавању једног кривичног дјела у току.

Шеховац је навео да је у поменутом периоду регистровано и шест кривичних дјела разбојништава, без посљедица по лица, од којих је једно извршено по познатом извршиоцу, док се ради на расвјетљавању осталих.

Kада је у питању насиље у породици, он је рекао да је евидентирано 35 кривичних дјела, те да је забиљежено смањење ових деликата у односу на претходне године, захваљујући примјени новог закона из ове области, додавши да су у првих шест мјесеци забиљежена два напада на полицијске службенике.

Говорећи о нарушавању јавног реда и мира, начелник Полицијске управе је рекао да није забиљежено у већем обиму, те да је у првом полугодишту забиљежено 252, што је мање за 41 одсто у односу на исти период прошле године.

“У првом полугодишту евидентирано је више саобраћајних незгода за три у односу на исти период лани, када их је евидентирано 333, а регистровано је три са смртним исходом у којима су страдала три лица”, навео је Шеховац, те додао да је највећи број саобраћајних незгода био са материјалном штетом.

Стање безбједности на подручју Полицијске управе оцијењено је као стабилно и задовољавајуће, по свим сегментима безбједности, истакао је Шеховац.

Начелник Одјељења општег криминалитета Жељко Маричић рекао је да је у шест мјесеци надлежним тужилаштвима поднесено 239 извјештаја о почињеним кривичним дјелима, против 240 лица, од којих је 65 повратника и један малољетник.

Према његовим ријечима, 220 кривичних дјела односи се на општи криминалитет, 26 на привредни криминалитет, 11 на злоупотребу дроге, а 10 против безбједности јавног саобраћаја.

“Из области општег криминалитета, надлежном тужилаштву поднесено је 199 извјештаја о почињеним кривичним дјелима против 198 лица, из области организованог криминалитета обрађено је 145 предмета који су у вези са злоупотребом дроге, тужилаштву је поднесено 10 извјештаја о почињеним кривичним дјелима за 11 кривичних дјела”, истакао је Маричић.

Kада је ријеч о привредном криминалитету, он је рекао да је у првом полугодишту регистровано њих 26, да је тужилаштву поднесено 20 извјештаја против 23 лица, те да је материјална штета причињена извршењем ових кривичних дјела у износу од 1.155.518 KМ, док је стечена противимовинска корист 391.185 KМ, а вриједност привремено одузете робе 18.110 KМ.

Говорећи о нарушавању јавног реда и мира, замјеник начелника Полицијске управе Игор Kушић истакао је да је регистровано 313 извршилаца, а против 36 је поднесено исто толико захтјева за покретање прекршајног поступка, док је 268 извршилаца санкционисано издавањем прекршајних налога.

“Од укупног броја извршилаца, пет су малољетна лица, од чега су три млађа од 16 година”, истакао је Kушић, те додао да је од укупног броја извршилаца нарушавања јавног реда и мира, њих 45 су повратници у извршењу прекршаја.

Што се тиче стања из области безбједности саобраћаја, Kушић је рекао да су у првом полугодишту настрадала 94 лица – три смртно, 20 лица задобило је тешке тјелесне повреде, а 71 лакше тјелесне повреде.

Према његовим ријечима, лица су смртно страдала на дионицама Подроманија-Соколац, Подроманија-Рогатица и Љубогошта-Пале.

Kушић је навео да је због почињених кривичних дјела из области безбједности саобраћаја, против 10 лица поднесено исто толико извјештаја због кривичног дјела угрожавање јавног саобраћаја.

У првом полугодишту регистровано је укупно 16.450 прекршаја из безбједности саобраћаја, поднесено је 286 захтјева за покретање прекршајног поступка против 630 лица, док је укупно издато 14.349 прекршајних налога, против 14.979 прекршилаца из области безбједности саобраћаја.

Он је навео да је из саобраћаја искључено 639 возача, а најчешће због управљања под дејством алкохола – 427, док је из саобраћаја искључено 127 возила, најчешће због истека регистрације више од 30 дана, те техничке неисправности возила.

Filter 2019