Промовисан роман “Зороломац” Саше Кнежевића у Бијељини

Извор: Срна

Нови број часописа “Српска вила”, те роман “Зорломац” аутора Саше Кнежевића промовисани су вечерас у Бијељини у организацији градског Одбора Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ “Просвјета”.

Кнежевић је навео да је ово његов пети роман, а изашао је у издању Народне библиотеке са Пала.

– Роман је сложене структуре – чине га три приче у којима је кроз три посљедња вијека испричана судбина Срба у односу на Европу, те односа Европе, прије свега, Нијемаца односно Аустријанаца према Србима, односно према овим просторима. Циљ романа је да покажемо да према неким догађајима можемо учествовати врло активно, што мислимо и да јесмо – рекао је Кнежевић.

Он је навео да роман показује то да све конце вуку неки други људи, а да су Срби након Првог српског устанка одлучили да поробе ту Европу, која је овај народ поробљавала све вријеме.

О најновијем издању “Српске виле”, 53. по реду, говорила је главни и одговорни уредник тог часописа Јелина Ђурковић, која је рекла да часопис, који има вишедеценијску традицију, “путује” и у Чешку, Пољску, Србију, Аустралију, у дијспору и није више само републички.

– Наша је одговорност за живот `Српске виле` и трудимо се да у њу увијек убацимо неку новину, а да њен основни профил остане константан – нагласила је Ђурковићева.

Она је навела да су у овом броју проширили уређивачки савјет, тако да су добили преводиоце из Београда, Москве, као и Пољске и далеке Аусталије.

– У овом броју је започето представљање бањалучке Подружнице Удружења књижевника Републике Српске, који су нам најбројнији у овом броју, а наставићемо их представљати и у новом, који ће изаћи у новембру – рекла је Ђурковићева.

Осим књижевних радова, часопис доноси и два научна дјела.

Промоције су одржане у бијељинском Музеју Семберије.

Filter 2019