Sat. Jul 24, 2021
ћирилица /latinica

Prioritet vakcine protiv pneumokoka i HPV-a

Izvor: Glas Srpske

Republika Srpska u kalendar obavezne imunizacije planira da uvrsti vakcine protiv pneumokoka i humanog papiloma virusa (HPV), što će, prema riječima ljekara, spriječiti brojna oboljenja, ali i spasiti živote.

Pedijatri pozdravljaju namjeru nadležnih da u Srpskoj, kao što je to slučaj u regionu, u kalendar obavezne imunizacije uvrste i vakcinu protiv pneumokoka, opasne bakterije koja može da izazove čak i meningitis i sepsu, a s obzirom na to da sve više žena obolijeva od raka grlića materice, ginekolozi smatraju da sa uvođenjem vakcine protiv HPV-a ne treba dugo čekati.  

Kao prioritet za uvođenje novih vakcina u kalendar obavezne imunizacije djece i omladine, u Institutu za javno zdravstvo RS navode vakcine protiv pneumokoka i HPV-a.

– U prethodnom periodu započete su aktivnosti na uvođenju ovih vakcina u kalendar obavezne imunizacije ali su zaustavljene izbijanjem pandemije i usmjeravanjem svih aktivnosti na odgovor na pandemiju. Nadamo se da ćemo u skorije vrijeme ponovo pokrenuti aktivnosti kako bi kalendar vakcinacije bio proširen navedenim vakcinama – kazala je za “Glas Srpske” epidemiolog u Institutu Jela Aćimović. Ona je naglasila da Institut u saradnji sa resornim ministarstvom neprestano radi na unapređenju i promociji imunizacije te podizanju svijesti stanovništva kako bi se povećao obim imunizacije u okviru redovnog i obaveznog kalendara.

Pedijatar Slavojka Keleman – Glamočić kaže da pneumokok izaziva masu respiratornih infekcija kod djece, od infekcija sinusa i ušiju, do upale pluća, zbog čega bi vakcina u kalendar obavezne imunizacije trebalo što prije da bude uvedena.

– Trenutno nema neke posebne mjere zaštite protiv tih bolesti. Pojedini roditelji, svoje mališane vode u Srbiju i Hrvatsku i vakcine protiv pneumokoka plaćaju po 150 KM – kazala je Keleman – Glamočić.

Prema riječima ginekologa Branke Vukmanović, vakcine su oduvijek spašavale živote.

– S obzirom na sve veći broj oboljelih žena od karcinoma grlića maternice, vakcina protiv humanog papiloma virusa je više nego dobrodošla. Ova vakcina, kako bi se spriječila infekcija a samim tim i mogućnost obolijevanja od raka, trebalo bi da se primi prije prvog seksualnog odnosa – kazala je Vukmanović.

Moderne formulacije

U Srpskoj se imunizacija sada provodi protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, morbila, rubeole, zaušnjaka, virusnog hepatitisa B, dječije paralize i bolesti koje izaziva hemofilus influence tip B, koja je i posljednja koja je uvedena u obavezni kalendar.

– Posljednjih desetak godina uvođene su modernije formulacije već postojećih vakcina poput petovalentne vakcine, odnosno vakcine koja u jednoj dozi sadrži vakcine protiv pet zaraznih bolesti (DTaP-IPV-HiB). Takođe, umjesto oralne polio vakcine uvedena je inaktivno polio vakcina, koja sadrži inaktivirane čestice virusa, a broj doza prilagođen je u skladu sa najnovijim preporukama – rekla je Jela Aćimović.

Filter 2019