Приоритет вакцине против пнеумокока и ХПВ-а

Извор: Глас Српске

Република Српска у календар обавезне имунизације планира да уврсти вакцине против пнеумокока и хуманог папилома вируса (ХПВ), што ће, према ријечима љекара, спријечити бројна обољења, али и спасити животе.

Педијатри поздрављају намјеру надлежних да у Српској, као што је то случај у региону, у календар обавезне имунизације уврсте и вакцину против пнеумокока, опасне бактерије која може да изазове чак и менингитис и сепсу, а с обзиром на то да све више жена оболијева од рака грлића материце, гинеколози сматрају да са увођењем вакцине против ХПВ-а не треба дуго чекати.  

Као приоритет за увођење нових вакцина у календар обавезне имунизације дјеце и омладине, у Институту за јавно здравство РС наводе вакцине против пнеумокока и ХПВ-а.

– У претходном периоду започете су активности на увођењу ових вакцина у календар обавезне имунизације али су заустављене избијањем пандемије и усмјеравањем свих активности на одговор на пандемију. Надамо се да ћемо у скорије вријеме поново покренути активности како би календар вакцинације био проширен наведеним вакцинама – казала је за “Глас Српске” епидемиолог у Институту Јела Аћимовић. Она је нагласила да Институт у сарадњи са ресорним министарством непрестано ради на унапређењу и промоцији имунизације те подизању свијести становништва како би се повећао обим имунизације у оквиру редовног и обавезног календара.

Педијатар Славојка Келеман – Гламочић каже да пнеумокок изазива масу респираторних инфекција код дјеце, од инфекција синуса и ушију, до упале плућа, због чега би вакцина у календар обавезне имунизације требало што прије да буде уведена.

– Тренутно нема неке посебне мјере заштите против тих болести. Поједини родитељи, своје малишане воде у Србију и Хрватску и вакцине против пнеумокока плаћају по 150 КМ – казала је Келеман – Гламочић.

Према ријечима гинеколога Бранке Вукмановић, вакцине су одувијек спашавале животе.

– С обзиром на све већи број обољелих жена од карцинома грлића матернице, вакцина против хуманог папилома вируса је више него добродошла. Ова вакцина, како би се спријечила инфекција а самим тим и могућност оболијевања од рака, требало би да се прими прије првог сексуалног односа – казала је Вукмановић.

Модерне формулације

У Српској се имунизација сада проводи против туберкулозе, дифтерије, тетануса, великог кашља, морбила, рубеоле, заушњака, вирусног хепатитиса Б, дјечије парализе и болести које изазива хемофилус инфлуенце тип Б, која је и посљедња која је уведена у обавезни календар.

– Посљедњих десетак година увођене су модерније формулације већ постојећих вакцина попут петовалентне вакцине, односно вакцине која у једној дози садржи вакцине против пет заразних болести (ДТаП-ИПВ-ХиБ). Такође, умјесто оралне полио вакцине уведена је инактивно полио вакцина, која садржи инактивиране честице вируса, а број доза прилагођен је у складу са најновијим препорукама – рекла је Јела Аћимовић.

Filter 2019