Tue. Jul 27, 2021
ћирилица /латиница

Пренијети власништво Центра за пољопривреду на Универзитет у Источном Сарајеву

Извор: Срна

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић данас је у Источном Сарајеву са руководством Универзитета у Источном Сарајеву и Пољопривредног факултета разговарао о преносу власништва Центра за развој пољопривреде на Сокоцу на овај универзитет, односно факултет.

Истичући важност пољопривреде за Републику Српску, Пашалић је рекао да је на данашњем састанку оцијењено да Центар за развој пољопривреде на Сокоцу није најбоље искориштен.

“Постоји спремност Универзитета, Владе и локалне заједнице, односно општине Соколац и Града Источно Сарајево да се тај објекат пренесе у власништво Универзитета како би се организовали научно-истраживачки рад и обука студената”, рекао је Пашалић новинарима након састанка.

Он је навео да би огледни засади и парцеле у оквиру Центра могли да послуже за обуку пољопривредних произвођача када су у питању нове технологије у пољопривреди.

“Имали смо општи позитиван став о овој иницијативи и договорили смо се шта ко треба да ради како би са њом могли што прије да изађемо пред Владу”, рекао је Пашалић, изразивши увјерење у пуну подршку Владе с обзиром на потенцијал овог центра и његовог интереса за Универзитет, Пољопривредни факултет, локалне заједнице и пољопривредне произвођаче са овог подручја.

Министар пољопривреде Српске потврдио је да су потребна улагања у реконструкцију центра и набавку нове опреме и најавио да би то било финансирано домаћим и средствима међународних партнера.

“Мислим да то неће бити проблем”, закључио је Пашалић.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Kулић прецизирао је да је тема разговора била идеја да Влада Републике Српске власништво Центра за развој пољопривреде на брдско-планинском подручју код Сокоца, а који је сад под ингеренцијом Института за пољопривреду Српске, пренесе на овај универзитет, односно Пољопривредни факултет у склопу Универзитета.

“То је изузетно важно за Универзитет, односно Пољопривредни факултет”, рекао је Kулић и додао да би Центар у будућности служио као наставно-научни и истраживачки центар за Универзитет и Пољопривредни факултет.

Декан Пољопривредног факултета Весна Милић истакла је да факултету, у оквиру којег постоје студијски програми пољопривреда и шумарство, треба научно-наставна база и да је Соколац погодан за практични дио наставе за обје студијске групе.

“Kад се Центар приведе функцији, могли би долазити студенти и са других сродних факултета из окружења, јер је Центар на вишој надморској висини”, рекла је Милићева и подсјетила да остали пољопривредни факултети имају своје истраживачке базе у равничарским подручјима.

Према њним ријечима, Центар је промјена погодан за истраживање сорти или нових пољопривредних врста које могу одговорити климатским промјенама.

Она је изразила увјерење да ће уз помоћ Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, те локалне заједнице ова идеја бити реализована.

Састанку су присуствовали и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и општине Соколац Милован Бјелица, који су подржали овај пројект, који је од значаја за развој пољопривреде у овом дијелу Српске.

Ћосић је навео да би Центар у будућности, осим као научно-наставна база за едукацију студената уз квалитетну организацију могао имати и комерцијалну димензију и најавио да ће Град Источно Сарајево путем градског Аграрног фонда договорити о начину помоћи.

Filter 2019