Почело снимање филма и серије „Олуја“: Подсјетник на српску трагедију у Крајини

Извор: Танјуг

Редитељ и сценариста Милош Радуновић почео је данас снимање „Олује“, првог домаћег филма који говори о прогону и страдању Срба из Крајине 1995. године, чија се премијера очекује у децембру, а приказивање 12 наставака серије од марта идуће године.

Поводом прве клапе која је пала данас у селу Памбуковица, и снимања на локацијама код Ваљева и Уба, Радуновић је нагласио да осјећа жељу, али и дужност, да овим пројектом подсјети „на српску трагедију у Крајини, на голготу кроз коју су читаве породице пролазиле“.

-”Олуја” је наше виђење рата, базирано на истинитим причама, у ком је наш народ озбиљно страдао. У центру дешавања су животне судбине главних јунака, које су веома потресне и емотивне у мери да свака њихова суза заслужује посебан филм – рекао је Радуновић.

Додао је да су окупили изванредне глумце, од којих су неки лично доживели прогон.

-Потрудили смо се да направимо сценарио који на интезиван и драматичан начин прати период непосредно пре, за време и после „Олује“ – нагласио је Радуновић.

На челу глумачке екипе су Златан Видовић и Јово Максић, а играју и Давор Јањић, Јелена Човић, Марија Пикић, Љубиша Милишић, Иван Вујић, Милица Станковић и други.

Према ријечима Максића, који је одрастао у Книну, филм „Олуја“ се бави обичним људима, тихим херојима „којима историја некако не воли да се бави“

-То су људи који су силом прилика због неких политичких или већ других сфера пропатили, а такве приче ћете наћи и на другој и трећој страни, и мислим да треба да се бавимо тиме, да једни другима на тај начин и опростимо и да разумемо једни друге – истакао је Максић.

Његов колега Јањић, који је почетком деведесетих избјегао из Сарајева, истиче да „свуда у свету има људи који су били у таквим ситуацијама“.

-Прошао сам рат и знам како је то трагично време. Уз договор свих страна у сукобу и уз договор са страним силама, а на штету домаћег живља, велики број људи српског порекла напустио је земљу из страха да не буде убијен, то је била права трагедија“, оцијенио је Јањић.

Филм „Олуја“ ради Омега продукција, која стоји и иза пројекта „Кошаре“.

Filter 2019