Почело преузимање електронских здравствених књижица

Извор: ФИЛТЕР

Осигураници Фонда здравственог осигурања Републике Српске на сајту Фонда могу да провјере да ли је за њих израђена електронска здравствена картица и у којој пословници се налази.

„Будући да је велики број грађана заинтересован да преузме своју електронску картицу, могућност провјере на интернет страници Фонда на линку izis.org/lokacija-ezk значајно ће убрзати овај процес, јер ће осигураници тачно знати у којој пословници треба да преузму своју електронску картицу“, наводи се у саопштењу.

Из Фонда истичу да су електронске картице израђене на основу евиденција осигураника у тимовима породичне медицине.

„У случају да се деси да за неког осигураника није направљена електронска картица, он може у надлежној пословници Фонда поднијети захтјев за издавање електонске картице и у најкраћем року биће му израђена картица“, појаснили су из Фонда.

Картице би требало да се налазе у пословницама Фонда у оним општинама у којима су осигураници регистровани и у тимове породичне медицине.

У Фонду подсјећају да је прва електронска картица бесплатна.

„Електронска картица садржи име и презиме осигураника, датум рођења, идентификациони број, као и број картице. Служи да се провјери статус осигурања осигураника, односно да ли је уплаћен допринос за здравствено осигурање. Са њеном употребом, престаје и потреба овјеравања здравствених књижица“, наглашавају у Фонду.

У саопштењу је истакнуто да Фонд није предвидио рокове за преузимање електронских картица, управо због актуелне епидемиолошке ситуације, те ниједно право неће бити ускраћено уколико осигураници још нису преузели своју електронску картицу.

„Такође, реализатори пројекта Интегрисаног здравственог информационог система креирали су портал www.izis.org на којем се могу пронаћи корисне информације о самом пројекту, које су његове предности, шта је електронски картон, ко му може приступити и друге сличне информације о ИЗИС-у“, наведено је у саопштењу.

У Републици Српској је у августу прошле године почео активно са радом ИЗИС- информатизација у здравству. То значи да ће сви подаци о пацијентима бити обједињени у јединствени електронски систем- електронски картон и електронску здравствену књижицу.

У електронском картону ће бити уписани сви подаци о пацијенту (подаци о посјетама љекарима, дијагнозама, лијековима, рецептима, упутницама, прегледима, операцијама, третманима итд). Е-картон ће садржати комплетну медицинску документацију пацијента која ће бити доступна љекарима у електронском облику.

Подаци ће се налазити у једној бази података смјештеној у Фонду здравственог осигурања, а сама контрола и чување тих података је у надлежности Фонда.

Из Фонда напомињу да јединствени здравствени картон омогућава неколицини здравствених установа које учествују у лијечењу међусобни увид у њихове податке по принципу дијељења информација кориштењем интегративних компоненти (е-упутница и е-рецепт). Само пацијенти могу да и сами приступе свом личном картону путем интернета и тај приступ остварују кориштењем Мој картон апликације након извршене регистрације и да приступ подацима трећим лицима није дозвољен.

Електронска здравствена картица ће замијенити досадашњу здравствену књижицу. Kартица служи да пацијент буде идентификован у систему ИЗИС-а, да се оствари приступ здравственом картону пацијента и на основу картице се провјерава статус осигураног лица. Увођењем електронске здравствене картице, смањиће се гужве у администрацији укидањем овјере здравствених књижица.

ИЗИС ситем ће обезбиједити:

ЕЗK (електронски здравствени картон)– садржи комплетну медицинску документацију пацијента која је доступна љекарима у електронском облику.

еРецепт – електронско прописивање рецепата, путем којег се могу преузети сви издати рецепти, као и пратити статуси издатих рецепата.

еУпутница – замјењује папирне упутнице.

Мој картон – ПХР апликација (енгл. personal health record)– нуди могућност прегледа информација пацијентима као што су: медицински подаци, најаве посјета, термини вакцина, историје приступа, преглед свих најава пацијената.

Андроид Моју апликација – омогућава приступ личним здравственим подацима кроз мобилну апликацију.

Kартица за здравствене раднике – начин на који се здравствени радници идентификују у ИЗИС систему.

Filter 2019