Fri. Jul 23, 2021
ћирилица /латиница

Потписан споразум о дигитализацији Мирослављевог јеванђеља

Извор: Танјуг

У Народном музеју у Београду данас је потписан споразум поводом дигитализације Мирослављевог јеванђеља, најстаријег сачуваног српског ћириличног рукописа.

Споразум су потписати потпредсједница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић, директорка Народног музеј у Београду Бојана Борић-Брешковић, предсједник Српске академија наука и уметности Владимир С. Kостић и в. д. управника Народна библиотека Србије Владимир Пиштало.

Министарка културе Гојковић је истакла да је поступак дигитализације најстаријег ћириличног рукописа важан за цијелу Србију, а посебно за стручну јавност која ће се бавити његовим проучавањем.

“Мирослављево јевађеље датира из 12. века и уписан је на Унескову листу где су уписани и Теслини рукописи, као и друга важна културна добра за нашу државу. У 21. веку процесом дигитализације имамо прилику да Миролсављево јевађеље заштитимо и учинимо га доступнијим документом стручној и широј јавности него што је то био случај до сада”, казала је Гојковић.

Она је истакла да је у плану снимање посебног документарног филма који ће говорити о процесу дигитализације Мирослављевог јевађеља и о његовој историји.

Filter 2019