Tue. Jul 27, 2021
ћирилица /латиница

Положен камен темељац за мост “Плави анђео” у Војковићима (ФОТО)

Аутор: ФИЛТЕР/М.К.

У насељу Војковићи у Источној Илиџи положен је камен темељац за мост преко ријеке Жељезнице.

Нови мост који ће спојити двије обале ријеке Жељезнице важан је локалном становништву али и укупном привредном амбијенту у Источном Сарајеву и Републици Српској, поручује начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић. Појашњава да се спајањем обала отвара додатни простор за уређење пословне зоне у атрактивном дијелу града.

„Пројекат је битан за општину, град а сигуран сам и цијелу РС. Ово је још један од улаза у Војковиће и сигурно ће послужити сврси. Његова најзначајнија функција је да општини Источна Илиџа и нашим привредним зонама омогући додатни потенцијал, додатне слободне површине на које ће доћи нови инвеститори“, наводи Божовић.

Мост ће имати пјешачку стазу а предвиђен је за саобраћај свих врста возила. Нови мост преко Жељезнице радиће предузеће „Инжењеринг“ из Јелаха. Поручују да ће радови бити готови и прије предвиђеног рока, односно 180 радних дана.

„Мост се ради од префабрикованих, готових елемената које ћемо ми у Јелаху произвести. Овдје се ради монтажа, ослања се на темеље који се даље ослањају на шипове. „Инжењеринг“ је једна од ријетких фирми у регији која ради све – од бушења шипова, производње и монтаже армираних бетонских префабрикованих елемената, готових, али и осталих пратећих радова који иду уз мост“, објашњава Ахмет Хујдур.

У темеље моста стављена је временска капсула у којој, између осталог стоји да ће мост носити назив по одреду „Плави анђели“, који су својом часном борбом у Отаџбинском рату сачували наше мостове а неке симболично и саградили, посебно онај најважнији – мост у слободу.

Filter 2019