Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /латиница

Подигнута оптужница против пет особа у случају “Мемић”

Извор: Независне новине

Тужилаштво Босне и Херцеговине подигло је оптужницу против пет особа у предмету “Џенан Мемић”, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Оптужница је послата на потврђивање Суду БиХ, а односи се на околности убиства младића Џенана Мемића на Илиџи у фебруару 2016. године.

Оптужница је подигнута против Алисе Рамић (дјевојачко Мутап), бивше дјевојке Џанан Мемића која је с њим била на мјесту несреће и њеног оца Зијада Мутапа. Оптужницом су обухваћени и Хасан Дуповац, Јосип Барић и Муамер Ожеговић.

Оптужени се терете да су, у периоду од 8. фебруара 2016. године, па надаље, приступили скупини за организовани криминал, формираној од стране Зијада Мутапа и других, а која је организирана ради прикривања доказа о начину на који је Џенан Мемић син Муриза, задобио тешке тјелесне повреде опасне по живот дана 8. фебруара 2016. године у Великој Алеји, општина Илиџа усљед којих је 15. фебруара преминуо у Kлиничком центру Сарајево.

У оптужници се наводи, да су оптужени вршили прикривање доказа и починитеља фингирањем доказа, прикривањем њима познатих чињеница, те подузимали радње са циљем прикривања стварног начина на који је Мемић Џенан, задобио тешке тјелесне повреде опасне по живот.

Према наводима оптужнице, по претходном договору, оптужени Мутап Зијад је остваривао контакте са више особа, међу којима и оптуженима, који су лично, као и у договору с њим и његовим упутствима, у циљу прикривања починилаца и начина страдања Џенана Мемића, починили незаконите радње тако што су: неовлаштено и без наредбе надлежног суда изузимали доказе у виду снимака видео-надзора, неовлаштено фингирали и подметали доказе који то стварно нису, наводили раднике МУП-а KС на доношење и потписивање аката који не одговарају утврђеном чињеничном стању, достављали фингиране доказе на вјештачења приказујући исте као стварне, те на тај начин вршили ометање и усмјеравање истраге у погрешном смјеру, прикривали чињенице које су им познате, уништавали доказе прикупљене са мјеста догађаја а који се односе на страдање Џенана Мемића, а све у намјери да прикрију стварне починиоце и стварни начин на који је Мемић Џенан задобио тешке тјелесне повреде од којих је преминуо.

Filter 2019