Fri. Jul 23, 2021
ћирилица /латиница

Подвиг српских хирурга: Од лопатице пацијенту направили горњу вилицу

Извор: Срна

Српски хирурзи на Стоматолошком факултету у Београду постигли су фантастичан успјех када су од лопатице направили пацијенту горњу вилицу.

Операција је трајала 15 часова уз цијели тим доктора и медицинског особља, али су се претходно за њу припремали стотинама часова да би пацијенту од кости лопатице реконструисали горњу вилицу прецизном методом микроваскуларне трансплантације.

Специјалиста максиофацијалне хирургије Драго Јеловац рекао је за РТС да је пацијент добро и да је пуштен кући, те се очекује да ће се веома брзо вратити уобичајеном животу.

Он је појаснио да се ради о микроваскуларној трансплантацији ткива, која представља један од најсложенијих захвата у медицини.

Јеловац је навео да се пацијент јавио доктору због отока у предјелу горње вилице, али да су му доктори, иако га ништа није бољело, узели узорак за биопсију и доказали да се ради о једном од најзлоћуднијих тумора – остеосаркому.

-Прво мора да се уклони тумор и припреме такозвани примајући крвни судови за прихватање тог трансплантата. Затим се узима трансплантат, у овом случају део лопатице са мишићима и крвним судовима, који су јако мали, пречника мањег од једног милиметра – објаснио је Јеловац.

Према његовим ријечима, српски хирурзи су додали један ниво у овакву операцију, те убацили имплантат у предио лопатица.

– То смо претходно симулирали прецизним 3Д моделовањем и одредили где тачно треба да се угради како би пацијент могао што пре да почне рехабилитацију и врати функцију усне дупље – жваће, говори, дише – истакао је он и додао да ће се лопатица пацијента, која је узета као материјал за реконструкцију вилице, опоравити и срасти.

Filter 2019