Thu. Aug 5, 2021
ћирилица /latinica

Povelja opštine Sokolac premijeru Srpske Radovanu Viškoviću

Izvor: Srna

Predsjedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću biće dodijeljena Povelja opštine Sokolac za Dan i krsnu slavu ove opštine, 2. avgusta, odlučeno je na sjednici sokolačke Skupštine opštine.

Najveće priznanje Viškoviću, kako je navedeno u obrazloženju, dodjeljuje se za ulaganja u ovu lokalnu zajednicu od preuzimanja mandata predsjednika Vlade do sada.

Zlatna plaketa, dodijeljena posthumno, biće uručena porodici general-pukovnika Slobodana Kezunovića, te zlatne plakete – Milu Šuki, vlasniku Grafičke radnje “Štamparija” i doktoru veterinarske medicine Mirku Stanišiću.

Srebrne plakete opštine primiće Srđan Knežević, upravnik elektrodistributivne Radne jedinice Sokolac, Elektrodistribucije Pale, privrednik Danko Vučak i poljoprivrednik Mlađo Živković.

Zlatne značke opštine Sokolac dobiće najuspješniji učenik osnovne i srednje škole, te sportista opštine, perspektivni i uspješni sportista.

Načelnik opštine Milovan Bjelica rekao je da su odbornici na današnjoj sjednici usvojili izmjenu Odluke o kupovini preduzeća Vodovod i kanalizacija “Vrelo Bioštice” u stečaju u okviru postupka reorganizacije, prema kojoj će opština izdvojiti 1.500.000 KM u tri rate po 500.000 KM.

Prema njegovim riječima, lokalna uprava nije smjela dozvoliti da ne kupi ovo preduzeće od posebnog značaja za stanovništvo, pa su od Vlade Srpske dobili 500.000 KM za prvu ratu prije dvadesetak dana.

– Sada smo postigli dogovor sa povjeriocima da obezbijedimo mjenice, kao garanciju i danas je usvojena izmjena odluke i nastojaćemo da u što kraćem periodu preuzmemo to preduzeće – naveo je Bjelica, izrazivši nadu u podršku Vlade Srpske.

Odbornici su usvojili i Odluku o izmjeni i dopuni plana parcelacije Etno-sela “Ravna Romanija” za fazu jedan i dva, kako bi u narednom periodu ova opština mogla aplicirati za projekte EU i fondova koje će pomoći razvoj turizma na području jugoistočne Evrope.

Bjelica je naglasio da nema prodaje parcela, nema gradnje na području Etno-sela “Ravna Romanija” dok ne bude obezbijeđena potrebna infrastruktura, nakon čega će lokalna uprava moći da formira cijenu lokacija za buduću izgradnju.

Šef kluba odbornika SNSD-a Đorđe Radić rekao je da je skupštinska većina prihvatila izmjene i dopune plana parcelacije Etno sela “Ravna Romanija” da se ne bi kasnilo sa sprovođenjem procedura u vezi sa obezbjeđenjem infrastrukture za buduću gradnju.

– Romanija je perspektivna turistička lokacija koju treba zaštititi od neplanske gradnje i zato smo predložili zabranu prodaje lokacija na pomenutim parcelama Etno-sela do potpunog rješavanja nekoliko bitnih pitanja u vezi sa gradnjom – naveo je Radić.

Komentarišući izmjenu odluke o kupovini preduzeća “Vrelo Bioštica” u stečaju, Radić je podsjetio da je opština 2018. ušla u taj postupak koji ni sada nije okončan, sve dok Vlada Srpske nedavno nije obezbijedila sredstva za prvu od tri rate dogovorene sa skupštinom povjerilaca.

Na sjednici Skupštine je, između ostalog, usvojena Odluka o uspostavljanju saradnje i bratimljenju japanskog grada Isen i opštine Sokolac.

Filter 2019