“Плућа свијета” више не дишу

Извор: Независне новине

Амазонска прашума, “плућа свијета”, сада емитује више угљен диоксида него што је у стању да га апсорбује, по први пут су службено објавили научници.

Према најновијој студији, емисије угљендиоксида износе милијарду тона годишње. Већину тих емисија проузроковали су пожари, који су углавном изазвали људи крчећи шуме како би створили пашњаке. Али, истраживање сада показује и да би чак и без директних интервенција људи, због изразито високих температура и учесталих суша, емитовање угљендиоксида и даље расло.

Ово откриће посебно је забрињавајуће јер се до сада сматрало да је Амазонска прашума заслужна за половину цјелокупне апсорпције угљеника на Земљи, те да успорава стопу глобалног загријавања. Сада, пак, научници упозоравају да се Амазонија полако претвара у извор CO2, преноси Јутарњи лист.

За ово истраживање коришћени су мали авиони који су током посљедње деценије мјерили количину CO2 до 4.500 метара изнад шуме. Претходне студије које су указивале на то да Амазонска прашума постаје извор CO2, темељиле су се на сателитским снимцима, али тако прикупљени подаци били су мањкави, понајприје због сметњи које су узроковали облаци и високо растиње прашума.

Filter 2019