Sat. Oct 16, 2021
ћирилица /латиница

Пале: Усвојен ребаланса буџета у износу од 14.997.000 КМ

Аутор: ФИЛТЕР/В.Ч., Д.Л.

На 5. редовној сједници Скупштине општине Пале, одборници су усвојили ребаланс буџета за 2021. годину у износу 14.997. 000 КМ, који је већи за 2.381.000 КМ у односу на усвојени буџет за 2021 годину.

Начелник општине Пале Бошко Југовић истакао је да је ребаланс буџета оправдан.

“Данашња Скупштина је била веома конструктивна, оборници су дали много приједлога. Ребаланс се углавном односи на повећање пореских прихода и вањског уређења, као и прихода од ренте, веома је оправдан. Гледали смо да учинимо и одређене измјене у складу са претходним захтјевима свих партија и стварно је све оправдано”, рекао је Југовић.

Бојан Чворо, из клуба одборника Демоса, исказао је задовољство предложеним нацртом буџета, јер свако повећање прихода, без да су у питању кредитна средства, значи нове пројекте и већу потрошњу и то иде у корист свих грађана, навео је Чворо.

“Било би добро да имамо већи раст пореских прихода, међутим, година је веома тешка како за реални сектор тако и за општине и градове, па смо упознати да велики број општина узима кредите да би само створили ликвидност у буџету и могли сервисирати текуће обавезе, што општина Пале не мора. Радује нас што су усвојене и предложене ставке у буџету везане за асфалтирање пута у насељу Вујалице, те повећање износа за пројекат санације и асфалтирање улице Војводе Радомира Путника у насељу Луке, као и информација коју смо добили да ћемо имати убрзо и завршетак улице која спаја насеље Обилићево и центар Пала преко новог моста”, рекао је Чворо.

Једина замјерка, додао је, иде према ставки која се односи према Дому здравља.

“Иако су начелник и општинска управа уложила доста средстава у претходном периоду, мишљења смо да постојеће износе треба повећати и за то смо добили и сагласност свих шефова клубова,тако да ће поменута измјена ићи у приједлогу буџета”, казао је Чворо.

На данашњој сједници усвојена је и одлука о повећању цијене воде привредним субјектима на подручју Јахорине. Цијена воде на Јахорини износила је 2, 04 КМ, а данашњом одлуком цијена ће бити повећана за 0,50 КМ по метру кубном.

Против одлуке о повећању цијене било је 7 одборника из реда ПДП-а, ДНС-а и СДС-а.

„Повећање цијене воде на Јахорини је сасвим оправдано јер оно није вршено скоро седам година, Ради се о техничком питању с обзиром на то да се на Јахорини вода пумпа, троши електрична енергија. С обзиром на изградњу и улагање у Јахорину кад је у птиању водоводни систем, прошле и ове године ће бити уложено скоро милион и по марака. Мислимо да је оправдано и то неће изазвати неки велики проблем када је у питању туризам, ондосно пословање свих тих субјеката на Јахорини“, истакао је Југовић.

На сједници је донијета и одлука о повећању цијене боравка у вртићу „Бубамара“. Цијена боравка биће повећана за 20 КМ. Родитељи ће у наредном периоду за прво дијете плаћати 170 КМ, а за друго дијете 120 КМ.

„Што се тиче обданишта, сви знамо колико општина суфинансира. Стварна цијена боравка дјеце у вртићу је 350 КМ. Ишли смо на минимално повећање због повећања трошкова и прехрамбене робе, електричне енергије, енергената, гријања, да покушамо бар мало компензовати те трошкове. Општина је инвестирала преко 600.000 КМ у нови вртић и види се колика је потражња за тим вртићем који има одличне услове за боравак“, додао је Југовић.

Дамјан Шкипина, предсједник Скупштине општине Пале, истакао је да су на данашњој сједници усвојене иницијативе чији инвеститори су испоштовали прописане норме када су у питању инфраструктурни пројекти.

„На данашњој Скупштини општине Пале имали смо девет иницијатива од којих је пет одбијено, а само четири су добиле потребну већину. Ради се о иницијативама гдје су инвеститори испоштовали све прописане норме, обезбиједили довољан број паркинг мјеста и обезбиједили сву инфраструктуру. У посљедњих неколики мјесеци, ситуација се и те како промијенила. Тематска сједница коју смо имали на почетку године била је окидач који је покренуо низ пројеката који се на Јахорини тренутно дешавају и који ће се тек дешавати. Видимо да се гради кружни ток на Осмицама, у току је конкурсна процедура када је у питању потисни цјеловод који рјешава проблем водоснабдијевања на Јахорини. Такође, општина Трново у сарадњи са општином Пале улази у пројекат изграде резервара који рјешава проблем снабдијевања воде трновске стране и дијела општине Пале. Ми водимо рачуна, пратимо развој инфраструктуре и у складу с тим дозвољавамо развој, односно изградњу“, додао је Шкипина.

Марко Сикима, одборник СДС-а, истакао је да овај одборнички клуб нема замјерки када је у питању ребаланс буџета али да се не слажу са начином на који ће се предвиђени вишак средстава распоредити.

„Били смо такође и против одлуке скупштинске већине о повећању цијене воде за привредне субјекте на Јахорини, као и против повећња цијене боравишта дјеце у вртићу „Бубамара“. На нашу иницијативу, данас смо расправљали о информацији о статусу предијатра у Дому здравља Пале гдје нам је предочено да је тај педијатар напустио установу. Сматрамо да се општинско руководство треба активно укључити и помоћи Дому здравља да превазиђе овај проблем“, истакао је Сикима.

Начелник општине Пале Бошко Југовић истакао је да је потписан уговор са новим педијатром, те да ће он боравити у Палама већ од 1. августа, три дана седмично.

„Ја сам инсистирао да се распише конкурс и покуша пронаћи педијатар и за остала два дана и пристао сам да финансирам тај период у наредних 12 мјесеци из буџетске резерве”, истакао је Југовић.

Filter 2019