Wed. Dec 8, 2021
ћирилица /latinica

Otvorena sezona sa letilišta ”Glasinac”

Izvor: Srna

Sokolački Aero-klub „Soko“ počeo je nedavno sa letačkim aktivnostima sa letilišta „Glasinac“, kojima je otvorena ovogodišnja sezona za članove i prijatelje Kluba.

Predsjednik „Sokola“ Miroslav Vidojević navodi za Srnu da su ove godine malo kasnili zbog meteorološke situacije, te da je urađena priprema poletno-sletne staze za ultra-lake letjelice na Glasinačkom polju, udaljene oko 200 metara od magistralnog puta Podromanija-Rogatica, gdje je postavljena i kamp-kućica.

On napominje da sezona na ovom području, gdje je klima nešto oštrija, obično traje u desetodnevnim vremenskim turnusima do oktobra, ukoliko to vremenske prilike dozvole.

„Za sada nemamo prostorije kluba niti mini–hangar za smještaj letjelica i opreme, što će nam biti prioritet u narednom periodu da bismo se održali i poboljšali naš rad“, poručuje Vidojević.

Prema njegovim riječima, ovaj klub raspolaže sa dva motorna zmaja, šest slobodnih i četiri motorna paraglajdera, a radijus kretanja njihovih lejelica je do 200 kilometara.

Vidojević pojašnjava da motornim zmajem sa dva sjedišta upravlja pilot i instruktor motornog zmajarstva, te da je to veoma bezbjedna letilica u kategoriji ultra-lakih.

On ističe da njihova osnovna zona letenja zahvata šire područje južne strane opštine Sokolac, najveći dio Glasinačkog polja i područje ka istoku, te da mogu izlaziti i izvan tog prostora.

„Mi prvenstveno letimo zbog našeg gušta i 70 odsto ostvarenih letova od dvadesetak dnevno u najpovoljnijim meteo-uslovima je sa nekim putnikom koji želi da ostvari dugogodišnji čovjekov san da zemlju gleda sa visine i dokuči zašto ptice pjevaju u letu“, ističe Vidojević.

Prema njegovim riječima, najbliže letilište za slobodne paraglajdere je nadomak Crvenih stijena, pored Ferate, gdje slobodni paraglajderi lete uz južni greben Romanije.

On je naglasio da su aktivnosti Aero-kluba na Sokocu „neka vrsta turističke ponude“, za one koje to zanima, ali da ne može biti direktan turistički proizvod.

Član Aero-kluba „Soko“ i jedan od operatora letilišta „Glasinac“ Saša Stanar navodi da osnivači Kluba nastoje da ovaj sport zaživi i da postane mjesto okupljanja mladih na široj romanijskoj regiji.

Romanijska regija ima sve uslove da omogući ljudima užitak u letenju ultra-lakim letjelicama, motornim zmajem te motornim i slobodnim paraglajderima, kojima raspolažu članovi kluba.

„Motorni zmaj je dosta bezbjedna letjelica i sama jednostavnost konstrukcije i tehnike pilotiranja čini je takvom, a ima i padobran namijenjen za spuštanje u slučaju ulijetanja u nepovoljne meteo-uslove“, kaže Stanar.

Aero klub „Soko“ osnovan je 2016. i trenutno ima osam aktivnih članova, koji su uglavnom piloti ultra-lake avijacije.

Filter 2019