Wed. Dec 8, 2021
ћирилица /latinica

Od četvrtka brži proces vakcinacije u Istočnom Sarajevu, stiže veći broj vakcina

Izvor: FILTER/M. K.

Na području Sarajevsko-romanijske regije do danas je protiv virusa korona vakcinisano 10.575 građana, dok je 6.975 revakcinisano.

U ovoj sedmici očekuje se veći broj vakcina, pa bi se i proces vakcinacije trebao ubrzati.

„Proces vakcinacije teče u skladu sa planom i to tako što određene kategorije vakcinišu nadležni domovi zdravlja, a određene Institut“, pojasnio je Vlado Miovčić, rukovodilac Regionalne kancelarije Instituta za javno zdravstvo.

Dom zdravlja Istočno Sarajevo nadležan je za vakcinaciju građana Istočne Ilidže i Istočnog Novog Sarajeva. Vakcinisali su korisnike i radnike Doma za starije, zdravstvene radnike, te starije od 65 godina. Do danas je prvu dozu vakcine u Domu zdravlja primilo 1.860 građana, a njih oko 500 je revakcinisano.

Tokom raspusta za vakcinaciju se koristi fiskulturna sala Osnovne škole „Sveti Sava“. Podršku u organizaciji Dom zdravlja ima od Instituta, lokalne zajednice i volontera Crvenog krsta. U ovoj sedmici očekuje se dopremanje većeg broja vakcina, pa bi i proces vakcinacije trebao biti znatno ubrzan.

Danko Vasiljević, koordinator Tima za sprovođenje vakcinacije u DZ Istočno Sarajevo kaže da se vakcinacija starijih od 65 godina privodi kraju te da se prelazi na mlađe od 65 godina sa hroničnim oboljenjima.

„Očekujemo veće količine Sinofarma i Sinovaka, takođe nešto Astra Zeneke i Fajzera. Planiramo već od četvrtka, čim te doze stignu iz Banjaluke, nastavak vakcinacije naših sugrađana. Mi smo spremni, imamo uhodane i dobro organizovane timove.“, rekao je Vasiljević.

Trenutna epidemiološka situacija je stabilna, danas bez aktivnih slučajeva virusa korona na području dvije opštine. Upravo zbog toga, ali i najava epidemiologa da bi novi talas mogao početi već u septembru, Vasiljević apeluje na građane da se vakcinišu tokom jula i avgusta kako bi od jeseni bili adekvatno zaštićeni.

Od početka vakcinacije u Istočnom Sarajevu, ljekari nemaju prijavljene neželjene efekte od građana koji su vakcinisani. Ponavljaju da su bol na mjestu uboda, temperatura, bol u mišićima i malaksalost očekivani nakon vakcinacije, te da te reakcije kratko traju.

Filter 2019